“Црни пантер” највеће изненађење “Оскара”

Миланка Митрић
“Црни пантер” највеће изненађење “Оскара”

Након службене номинације за филмске награде “Оскар”, које додјељује Академија филмских умјетности и наука, своје реакције о номинацијама изнијели су глумци и редитељи. По свему судећи, највеће изненађење је што се у трци за ову престижну награду први пут у историји нашао један суперхеројски филм - “Црни пантер” (“Black panther”).

У званичној трци за лауреата овог признања у категорији за најбољи филм нашло се осам остварења - шаренило жанрова и тематике, великих изненађења, али и очекиваних избора.

На листи за најбољи филм ове године, поред филма Црни пантер, нашли су се: “Звијезда је рођена” (“А star is born”), “Омиљена” (“The Favorite”), “Рома”, “Човјек из сјене” (“Vice”), Зелена књига (“Green book”), “Боемска рапсодија” (“Bohemian rhapsody”), “Црни члан КК клана” и (“BlacKkKlinsman”).

Филм “Звијезда је рођена”, који је добио укупно осам номинација, остварење је Бредлија Купера, у којем глуми са познатом пјевачицом Леди Гагом. Представља римејк филма из 1937. године о успону, паду и љубави двоје музичара. Сам Бредли Купер је номинован и у категорији за најбољег глумца, док је Сем Елито номинован у категорији за најбољу споредну мушку улогу.

- Свако ко је радио на овом филму ризиковао је себе излагању публици, у нади да ће се на тај начин људи повезати и осјетити нешто дубоко и лично, као што су мени филмови чинили да се осјећам кад сам био дијете. Кад сам добио ову прилику, знао сам да ризикујем и да баш због тога нећу имати другу прилику. Бити овдје, на мјесту гдје људи који су погледали филм причају о томе да су због њега осјетили нешто дубоко, приказ је једноставности људске природе и доказ да требамо једни друге. Захвалан сам Академији што је то препознала - рекао је Купер.

Други филм у низу номинованих с укупно десет номинација је најновије остварење грчког режисера Јоргоса Лантимоса “Омиљена”.

Ова црна комедија је прича о борби дворских дама које желе да постану миљенице Ане, краљице Велике Британије. Чак три глумице које глуме у овом филму су номиноване и у категорији за најбољу глумицу (Оливија Колман) и најбољу споредну глумицу (Ема Стоун и Рејчел Вајс), а Лантимос је номинован у категорији за најбољу режију.

- Радећи на филму с Оливијом Колман и Рејчел Вајс и читавом екипом било је невјероватно. Била сам захвална сваки дан и почаствована сам овом номинацијом. Јоргос је створио предивно мјесто за играње. Заувијек сам му дужна, и њему и читавом тиму, што су омогућили да ова луда идеја постане стварност - казала је глумица Ема Стоун.

Сам редитељ Лантимос је захвалио на сарадњи свим глумицама и читавом тиму који је радио на филму.

- Хвала Академији што одаје почаст филму “Омиљена”. Стварно сам почаствован овим номинацијама. Оне су почаст свакој особи која је била дио стварања овог гилма, мојим талентованим сарадницама и узвишеним глумицама, предвођеним Оливијом Колман, Рејчел Вајс и Емом Стоун.

Филм “Рома”, редитеља Алфонса Куарона, номинован је у категорији за најбољи филм и најбољу режију, али истовремено и у категорији за најбољи страни филм. Јалица Апарисио из овог филма номинована је у категорији за најбољу глумицу, а Марина де Тавириа у категорији за најбољу споредну женску улогу.

- Заслужено је зато што су њих двије срце филма. Јаличина људскост је оно што иде у корак са било којом емоционалном поруком и значењем које филм може да донесе публици - навео је Куарон.

“Човјек из сјене” Адама Мекеја, у којем приказује живот бившег потпредсједника Америке Дика Чејнија, донио је номинације за најбољи филм, али и Мекеју за најбољу режију. За исти филм Ејми Адамс је номинована у категорији за најбољу споредну женску улогу, а Сем Роквел за најбољу споредну мушку улогу.

- Хвала Академији на оваквом признању. Част је бити номинована за филм у чијем снимању сам уживала. Захвална сам Адаму што је написао тако богат материјал и зато што је створио тако дивно радно окружење. Честитам свим номинованима и члановима моје екипе и свима који су радили на овом филму - изјавила је Адамсова.

“Зелена књига” Питера Фарелија је још један филм на листи номинованих. Глумац Виго Мортенсен је номинован за главну мушку улогу, а Махершала Али за споредну мушку улогу.

- Хвала Академији што је препознала мој рад, заједно са изванредном глумом мог колеге. Срећан сам што сам сарађивао са Вигом Мортенсеном и Питером Фарелијем - објаснио је глумац Махершала Али.

Филм “Боемска рапсодија” Брајана Сингера, о животу славног фронтмена групе “Квин” Фредију Меркјурију, јесте још један филм номинован у категорији најбољих. Рами Малек, који глуми Меркјурија, номинован је за најбољу мушку улогу.

- Хвала Академији што је препознала филм који је био истинска сарадња тима са специфичном визијом и одлучношћу да ода почаст Фредију Меркјурију и групи “Квин”. Поносан сам на све номинације читавог тима “Боемске рапсодије”. Требало нам је скоро десет година да овај пројекат остваримо на платну и видјети да свијет слави филм је заиста дивно - рекао је продуцент филма “Боемска рапсодија” Грејем Кинг.

Филм “Црни члан КК клана” Спајка Лија, кроз непогрешиви црни хумор, доноси причу о детективу (Афроамериканцу) који је уз помоћ колеге успио да постане члан Кју клукс клана (ККК). У главним улогама глуме Џон Дејвид Вошингтон и Адам Драјвер, који је номинован за најбољег глумца у категорији за споредну мушку улогу. Филм је зарадио укупно шест номинација.

- Ово је нешто што одавно нисам урадио. Било је ново. Дан је испуњен љубављу, али у исто вријеме, гледао сам вијести и размишљао о 800.000 Американаца који сада живе у тешком времену и овај филм се директно осврће на то и на све друге сулуде ствари које су задесиле ову државу откад је Доналд Трамп стигао у Бијелу кућу - закључио је Спајк Ли.

Највеће изненађење, према мишљењу многих, јесте номинација филма “Црни пантер” у категорији за најбољи филм. Наиме, овај “Марвелов” филм, у режији Рајана Куглера, први је суперхеројски филм икада који је номинован за “Оскара”. Освојио је чак седам номинација, али ниједну у категоријама за глумце.

- Културолошки утицај који овај филм оставља већ годину дана водио је до овог момента - највише форме признања - рекао је предсједник “Марвела” Кевин Фејџ.

Свечана додјела овогодишњих награда је 24. фебруара.

Номинације у бројкама

 

“Рома” - 10

“Омиљена” - 10

“Звијезда је рођена” - 8

“Човјек из сјене” - 8

“Црни пантер” - 7

“Црни члан КК клана” - 6

“Боемска рапсодија” - 5

“Зелена књига” - 5

“Први човјек” - 4

“Повратак Мери Попинс” - 4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана