Чарна Манојловић: Филмски аутор, организатор изложбе и предавач

Срна
Чарна Манојловић: Филмски аутор, организатор изложбе и предавач

Источно Сарајево - Филмски режисер Чарна Манојловић из Београда била је у трострукој улози на 12. Међународном филмском фестивалу "Први кадар" - као члан жирија, организатор изложбе и предавач.

Она је, уз оцјену филмова, организовала изложбу умјетничких фотографија о српским хероинама и одржала интерактивно предавање о теми "Умјетност документаризма - портрет у документарном филму".


Чарна се нада да ће се на наредном "Првом кадру" појавити као филмски аутор и истиче да би јој то била неупоредиво дража улога него учешће и рад у стручном жирију Фестивала, одржаног од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику.

"Када је реч о изложби, то је било њено прво гостовање ван Србије, а мени је драго да се то догодило баш у Републици Српској. Изложба се бави портретима важних жена из наше историје, заборављених, којих има још много, осим њих 20 које се овде појављују", истиче Манојловићева за Срну.

Ова тематика, указује Чарна, има везе и са документаризмом, јер су Александра Јованић и она, као аутори изложбе, себе користиле као протагонисте и пребацивале те жене из историјског у савремени контекст.

Ту је сегемнт доживљаја њиховог идентитета, односно питање шта би било са њима у данашњим околностима у којима жене имају право на школовање, право гласа и у много су бољој позицији него прије 100 година.

Поставка седамнаест фотографија чини централни дио пројекта "Храбре жене путују кроз време", реализованог кроз два циклуса током 2017. године.

Изложба говори о томе да су Еустахија Арсић, Катарина Ивановић, Марија Трандафил, Мина Караџић, Савка Суботић, Милица и Анка Нинковић, Драга Љочић, Јелена Димитријевић, Надежда Петровић,Касија Милетић, Јелисавета Начић, Мага Магазиновић, Мара Росандић, Милунка Савић, Аница Савић Ребац, Ксенија Атанасијевић, Зора Петровић, Даница Томић и Соја Јовановић водиле узбудљиве животе које не треба заборавити.

"У вези са предавањем, у оквиру докмастеркласа одржаног у Зворнику, желим рећи да сам се у филму `Милена`, који говори о Милени Павловић Барили, као и у филму о мом оцу Микију Манојловићу, те у свом дипломском филму `Три /у/личне приче` бавила управо портретима разних људи", наводи Манојловићева.

Она каже да је у том филму ријеч о младим умјетницима, познатим глумцима и људима који нису умјетници, те да се кроз та остварења провлачи и тема овог мастеркласа - како објективно приказати човјека.

Интерактивно предавање о теми "Умјетност документаризма - портрет у документарном филму" било је посвећено тематици различитих приступа истраживању, структурисању, поставки и третману лика јунака у документарном филму.

Посебну пажњу полазника мастеркласа Манојловићева је усмјерила на режисерску конструкцију филма, избор кључних тачака и смјештање јунака у филмски простор, вријеме и ритам.

Други дио предавања реализован је гледањем инсерата из одабраних филмова уз коментаре, док је трећи дио био посвећен полазницима предавања који добијају задатак да напишу кратку идеју за свој пројекат, о блиско одређеној теми у вези са ликом чији би документарни портрет правили.

Чарна Манојловић рођена је 1979. године у Београду. Дипломирала је филмску режију 2003. године у класи професора Слободана Шијана и Бранка Балетића на београдској Академији уметности.

Усавршавала се на многим домаћим и међународним мастеркласима познатих професора Кристина Бергера, Жан-Андре Фешија, Мирослава Јанкеа и Емира Кустурице.

За дипломски рад - дугометражни документарац "Три /у/личне приче" /2003/ освојила је Гран-при 50. Фестивала документарног и краткометражног филма у Београду, награду за најбољег редитеља дебитанта, као и још неколико награда на фестивалима у земљи и иностранству.

Њен други цјеловечерњи документарни филм из 2005. године "Мики Манојловић: филмска остварења" је, као и претходни, написала, снимила, режирала и копродуцирала.

Ријеч је о режисеру великих документарних ТВ серијала о људским правима и борби против насиља над женама, које је режирала у продукцији ПГ "Мрежа" - "Стоп насиљу", "Један обичан живот" и "Права ствар".

Овогодишњи "Први кадар" отворен је у Источном Сарајеву 12. новембра пројекцијом играног филма "Границе кише", Николе Мијовића и Властимира Судара, а свечано затварање одржано је 17. новембра у Зворнику када је Гран-при Фестивала додијељен филму "Нуклеарне сјенке", пољског аутора Марека Лешчевског.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана