Бисери из фонда Кинотеке на Јутјубу

Срна
Бисери из фонда Кинотеке на Јутјубу

Материјали из архиве Југословенске кинотеке од 3. априла у подне ће бити доступни највећем свјетском претраживачу, каналу Јутјуб (YouTube). На званичној страници Кинотеке сви заинтересовани посјетиоци из земље и иностранства моћи ће бесплатно да виде одабране инсерте из богатог фонда ове институције културе.

"Идемо у корак са временом, свесни да 21. век намеће нове видове комуникације. Користимо модерне технологије и у духу отворености Кинотеке према јавности излазимо у сусрет новим потребама и навикама публике”, истиче тим поводом директор Кинотеке Југослав Пантелић.


У првом "пакету” од 60 клипова налазе се покретне слике које се баве историјом, етнологијом, културом. Пантелић је увјерен да ће овај потез привући и публику ван граница наше регије, из Европе и свијета, која се занима за историју ових простора.

Инсерте је одабрао управник Архива кинотеке Александар Саша Ердељановић.

"За сада су то документарни материјали из периода до 1945. године, на које Југословенска кинотека има право. Одлучили смо се да за почетак поставимо 60 инсерата, а убудуће ће наша страница бити стално допуњавана. На сваких месец дана садржај ће се проширивати новим прилозима и инсертима из богате ризнице Архива кинотеке”, изјавио је Ердељановић.

У његовом избору акценат је на представљању историје Србије и Југославије, некадашњег живота, изгледа градова, живота обичних људи на овим просторима, а ту су и важне историјске личности и догађаји.

То ће бити својеврсни излог Кинотеке за домаће и стране појединце и медије. Инсерти трају до пет минута, а сваки прати кратки текстуални опис или идентификација на српском и на енглеском језику.

Ердељановић је најавио да ће гледаоцима у земљи и свијету посредством највећег свјетског претраживача Јутјуба бити доступни дијелови документарних филмова "Под југословенским небом”, "Средњовековни манастири у Србији”, "Београд 1930” и "Београд 1919”, "Циркус Клудски у Новом Саду”, "Прослава годишњице Светозара Милетића".

Директор Пантелић најавио је и намјеру да се кроз слике прошлости прате нека данашња дешавања.

"За избор материјала помагаће нам садашњост. Понекад ће актуелни догађаји бити инспиратор за то које ћемо покретне слике из наших фондова постављати на званичну страницу Кинотеке на Јутјубу”, рекао је Пантелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана