“Балканска међа” приказана у “Синеплексу Палас”: Кроз културу одређујемо однос према историји

Данко Кузмановић
“Балканска међа” приказана у “Синеплексу Палас”: Кроз културу одређујемо однос према историји

Бањалука - Један од најишчекиванијих филмова код нас, “Балканска међа” приказан је публици у “Синеплексу Палас”, а бањалучкој премијери су присуствовали и глумци Милош Биковић, Миодраг Радоњић и Милена Радуловић.

Ова емотивна ратна драма нас враћа у догађаје на Косову који су се десили прије тачно 20 година, тачније у 1999. годину, када НАТО бомбардује Србију и оставља на милост и немилост покрајину Косово албанским терористичким групама.

“Балканска међа” је плод српско-руске копродукције, а у улози продуцената овог филма нашли су се српски глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић. За режију је био задужен Андреј Волгин. Биковић је испричао како је дошло до ове историјске сарадње.

- Филм је у потпуности био замишљен у руској продукцији. Они су мени били наменили једну улогу у том филму, међутим када сам прочитао сценарио, схватио сам да се та прича тиче нас можда и више него руске стране. Миодраг и ја смо тада започели рад са нашом фирмом “Архангел студио” и онда смо донели одлуку да уђемо као копродуценти. Много смо утицали на сценарио. Радили смо српску линију приче, онда смо се потрудили да што више наших колега, између осталих и Милена Радуловић, оплемене ову филмску причу. Ово је прва српско-руска копродукција у историји филма од када су Србија и Русија самосталне државе - казао је Биковић.

Биковић је нагласио да су, иако је филм руски, много допринијели раду на сценарију, као и на његовом исправљању.

- Радили смо са глумцима, пошто редитељ не говори српски, а да би то било реално на српском, морали смо да прилагодимо. У сценарију је било и неких грешака. Једна је ствар када ви то третирате као да се десило негде тамо, а друга када је то део ваше приче и онда то доживљавате као своје. Отприлике знате како је то било и онда се трудите да дух верно пренесете. Наша је сугестија била да Александар Радојичић буде припадник албанске националности, а део полиције Југославије - рекао је Биковић.

Славни редитељ Емир Кустурица, који је у овом филму забиљежио једну мању улогу, изјавио је да српској кинематографији треба још 500 “Балканских међа”.

- Треба нам 500 “Балканских међа” и не само њих, него свих филмова који су посвећени нашој историји која путем кинематографије није обрађена. На неки начин ми кроз културу одређујемо свој однос према историји - навео је Биковић.

Глумица Милена Радуловић, која је играла главну женску улогу у филму, рекла је да је имала свега неколико потешкоћа на снимању.

- Први пут сам се сусрела с једном правом драмском улогом и ту је било разних изазова и потешкоћа. У једном тренутку сам мислила да сам и промашила тему, али имала сам срећу да је редитељ радио са мном и стварно смо се саветовали како да водимо ову причу - објаснила је Радуловићева.

Када је ријеч о поруци филма, глумац и продуцент Миодраг Радоњић је рекао да је то свакако једна мирољубива порука.

- Било које дело служи за разне ствари. Овај наш филм служи за то да упозори да је рат ужасна ствар и да не треба да се дешава нигде и никад, ако може. Порука овог филма је дефинитивно мирољубива. Љубав може да победи у било којим околностима, чак и у ратним - закључио је Радоњић.

Сјећање

С обзиром на то да је ријеч о веома осјетљивој материји и о веома блиској историји, Биковић је рекао да им је било важно да не повриједе сјећања на жртве бомбардовања.

- Када радите овакав филм имате ту врсту одговорности и притиска, зато што је то део историје који је сасвим недавно био и чији смо ми сведоци. Били смо пажљиви, али на крају је ипак редитељева заслуга што је то испало добро. Било нам је важно да не повредимо сећање на жртве. Ви не можете да испричате све у филму, али можете да заокружите то у целину, барем да почне да се прича о тој теми. Ово је филм који је до сада продат у више од 30 земаља света и моћи ће да се види наша перспектива те приче. Неће бити само онако како смо приказивани последњих 30 година, где су Срби приказани на необјективан начин - испричао је Биковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана