Zakočena zemlja

 Zakočena zemlja
Željka Domazet
11.03.2019 11:56

Od izbora do izbora formiranje vlasti na nivou BiH se uvijek otegne kao bezrazložna trakavica. Mada je zakon jasno propisao rokove do kada treba da se konstituiše Predsjedništvo i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara, do kada treba da budu konstituisani Predstavnički i Dom naroda i na kraju kompletan Savjet ministara, u ovoj zemlji, po svemu sudeći kao ni u jednoj drugoj, zakonske obaveze bez ikakvih konsekvenci se ne poštuju.

Zbog različitih opstrukcija i kojekakvih neutemeljenih uslovljavanja Savjet ministara nije formiran na vrijeme ni nakon ovih izbora. Parlamentarni domovi su konstituisani načelno, bez komisija, čime je onemogućeno donošenje bilo kakvih odluka i zakona. Riječju, poslanici i delegati su preuzeli mandate, izgleda, da bi samo primali enormne plate za debelo izležavanje i hladovinu.

Ako imamo u vidu činjenicu da je Republika Srpska sve svoje zakonske obaveze već odavno tokom prošle godine ispunila i da izvršna i zakonodavna vlast funkcionišu bez ikakvog zastoja i problema, onda je sasvim sigurno da su, barem što se Srpske tiče, zajedničke institucije balast koji joj predstavlja prepreku da bi se brže kretala naprijed i razvijala. Svi oni koji forsiraju izgovore kako se sa formiranjem vlasti na nivou BiH kasni zbog sporosti rješavanja konstituisanja vlasti u FBiH, ovog izbornog ciklusa suočili su se sa činjenicom da im taj izgovor ne pije vodu, jer u FBiH su otklonjene sve prepreke da se vlast konačno formira, ali za nivo BiH još nema ni nagovještaja.

Svi zagovornici očuvanja stabilnosti ove zemlje i prilikom konstituisanja vlasti izgubili su adut, jer upravo oni kojima su puna usta Bosne i Hercegovine drže je u nekom zaleđenom i zakočenom stanju u kome se troše enormna sredstva za neefikasnu administraciju, a odluke o velikim infrastrukturnim i drugim projektima čekaju mjesecima i godinama.

U svakoj normalnoj zemlji zakoni postoje da bi se poštovali, a kažnjavali oni koji ih krše. U BiH to nije slučaj, niti iko vidi izlaz iz ćorsokaka.

Sve sluti da će institucije na nivou BiH i dalje ostati ala koja guta novac i ne donosi nikakvog dobra ni zemlji ni narodu.

Nastavi li se ovakva praksa, onda je sasvim sigurno da će BiH, za koju njeni navodni zaštitnici kažu da je suverena, skliznuti u ponor iz koga neće moći da je izvade ni oni koji se najviše u nju zaklinju. A takvih je sve manje.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica