Закочена земља

 Закочена земља
Жељка Домазет
11.03.2019 11:56

Од избора до избора формирање власти на нивоу БиХ се увијек отегне као безразложна тракавица. Мада је закон јасно прописао рокове до када треба да се конституише Предсједништво и именује предсједавајућег Савјета министара, до када треба да буду конституисани Представнички и Дом народа и на крају комплетан Савјет министара, у овој земљи, по свему судећи као ни у једној другој, законске обавезе без икаквих консеквенци се не поштују.

Због различитих опструкција и којекаквих неутемељених условљавања Савјет министара није формиран на вријеме ни након ових избора. Парламентарни домови су конституисани начелно, без комисија, чиме је онемогућено доношење било каквих одлука и закона. Ријечју, посланици и делегати су преузели мандате, изгледа, да би само примали енормне плате за дебело излежавање и хладовину.

Ако имамо у виду чињеницу да је Република Српска све своје законске обавезе већ одавно током прошле године испунила и да извршна и законодавна власт функционишу без икаквог застоја и проблема, онда је сасвим сигурно да су, барем што се Српске тиче, заједничке институције баласт који јој представља препреку да би се брже кретала напријед и развијала. Сви они који форсирају изговоре како се са формирањем власти на нивоу БиХ касни због спорости рјешавања конституисања власти у ФБиХ, овог изборног циклуса суочили су се са чињеницом да им тај изговор не пије воду, јер у ФБиХ су отклоњене све препреке да се власт коначно формира, али за ниво БиХ још нема ни наговјештаја.

Сви заговорници очувања стабилности ове земље и приликом конституисања власти изгубили су адут, јер управо они којима су пуна уста Босне и Херцеговине држе је у неком залеђеном и закоченом стању у коме се троше енормна средства за неефикасну администрацију, а одлуке о великим инфраструктурним и другим пројектима чекају мјесецима и годинама.

У свакој нормалној земљи закони постоје да би се поштовали, а кажњавали они који их крше. У БиХ то није случај, нити ико види излаз из ћорсокака.

Све слути да ће институције на нивоу БиХ и даље остати ала која гута новац и не доноси никаквог добра ни земљи ни народу.

Настави ли се оваква пракса, онда је сасвим сигурно да ће БиХ, за коју њени наводни заштитници кажу да је суверена, склизнути у понор из кога неће моћи да је изваде ни они који се највише у њу заклињу. А таквих је све мање.

Колумне Коментар дана