Pospremanje

Pospremanje
Veljko Zeljković
08.11.2018 12:06

Postizborna čistka koju je najavio predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik sprovodi se svakim danom i više niko ne može naslutiti kada će ovom “pospremanju” doći kraj.

Na udaru “metle” su se uglavnom našli “mangupi” iz Demokratskog narodnog saveza, pa su tako bez udobnih fotelja već ostali dosadašnji ministar prosvjete u Vladi Srpske, direktor RiTE “Ugljevik”, ali i Milan Radović, čovjek koji je prije ovih izbora važio za prvog “pika” za mjesto novog premijera Srpske.

Smijenjen je i do sada nedodirljivi direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović, za koga se mislio da će i penziju dočekati na ovom mjestu.

Tako je DNS od pobjednika ovih izbora postao skoro najveći gubitnik. Prostora za manevar više nemaju, a ostali su i bez skoro svih funkcija koje su do sada bile njihove, sportskim žargonom rečeno, “sigurica”.

Ostaće DNS, kako stvari stoje, i bez rudnika “Ljubija”, ali i političkog uticaja koji su do sada imali. Pa čak i kredibiliteta. Pokazalo se da njihov ležeran odnos unutar vladajuće koalicije više neće biti isti, te da će samo oni provjereni i odani SNSD-u biti nagrađeni i sigurni “pod zastavom Srpske”.

Nakon (ne)očekivanog raspleta u SDS-u, SNSD je dobio na širini za pravljenje skupštinske većine.

DNS im više nije toliko potreban, bar ne u punom kapacitetu.  

Kako stvari trenutno stoje, za sada je jedino siguran Nedeljko Čubrilović, koji će, prema najavama lidera SNSD-a Milorada Dodika, i u narednom periodu ostati da obavlja svetu dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

U ovakvom raspletu situacije postavlja se pitanje kako će DNS participirati u vlasti i na koliki dio kolača će moći da računa? 

Čistkama koje su u proteklih desetak dana sprovedene prećutno im je stavljeno do znanja šta mogu da očekuju. Mogu se nadati mrvicama i dobroj volji vladajućeg SNSD-a.

Iz DNS-a već danima bez komentara. Istakli su da će se o svemu “očitovati” nakon što im prođe slava. Neka im je srećna!

Izabran kompozitor godine u Srbiji

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica