Od izbora dva putića

Od izbora dva putića
Darko Momić
10.10.2018 13:05

Katastrofalan izborni rezultat za Narodnu skupštinu Republike Srpske i činjenica da će SDS u republičkom parlamentu imati svega 17 - 18 poslanika ili skoro 30 odsto manje nego u protekle četiri godine, izazvali su novo ozbiljno previranje u najvećoj opozicionoj stranci.

Riječima “nemamo mi više vremena da budemo u opoziciji” u potpunosti se oslikava stanje u SDS-u poslije 7. oktobra i novog izbornog poraza. Gradonačelnik Doboja i novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH Obren Petrović prvi je to juče javno i otvoreno rekao.

Iako se već nekoliko izbornih ciklusa šuška da je Obren Petrović odavno napravio dil sa Miloradom Dodikom po kojem se Obren ne trudi da na opštim izborima napravi dobar rezultat SDS-u, a Dodik za uzvrat na lokalnim izborima ne pravi probleme Obrenu da pomete protivkandidate i zadrži fotelju prvog čovjeka Doboja, sada je to postalo i kristalno jasno. Pored toga, Obrenovi hvalospjevi na račun Milorada Dodika, ali i Željke Cvijanović na otvaranju posljednje dionice autoputa Banjaluka - Doboj i to svega nekoliko dana prije izbora, praktično nisu ostavili nimalo prostora za tvrdnje da “Obren neće izdati Vukotu i Mladena” i samo naivni su ostali u uvjerenju da je Dodik iz čistog hira ili “samo onako” bio na sastanku sa Obrenom u Doboju nekoliko dana prije izbora.

Dakle, nije uopšte sporno za koga je radio Obren Petrović?! Kao i uvijek, radio je za sebe, a ko ne vjeruje, neka ga upita ima li kakve imovine u, recimo, Turskoj?! Ili zašto je pred Sudom BiH svjedočio protiv čestitih Srba optuženih za ratne zločine?! Ali nije u pitanju samo Obren, već svi oni drugi “obr(e)ni” u SDS-u koji u potpunosti dijele njegovo mišljenje.

A zbog svih njih takvih kakvi jesu, računajući i Miću Mićića, braću Kostadina i Dragomira Vasića, stranačke “prvake” iz sarajevsko-romanijske regije, ali i niz drugih stranačkih funkcionera koji “nemaju više vremena da budu u opoziciji”, SDS poslije izbora ima dva putića.

Jedan je onaj kojim se ruši Vukota Govedarica, a potom SDS uvlači pod skute Milorada Dodika, a drugi je onaj kojim se SDS uvlači pod skute Milorada Dodika, a potom ruši Vukota Govedarica.

Elem, svejedno je kojim će od dva putića otići SDS, kuriozitet je što se tog scenarija najviše plaše u DNS-u, pa je zato prikladno parafrazirati jednog od njihovih potpredsjednika, tačnije lice sa inicijalima O. T. i reći: “Laku noć, Srpska demokratska stranko”!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica