Бољи дио ЛГБТ-а

Бољи дио ЛГБТ-а
Дарко Момић
23.10.2018 13:35

Федерална Влада је усвојила иницијативу о истополним браковима и најавила формирање интерресорне радне групе која треба да припреми терен за доношење прописа којима ће бити заштићена права истополних парова.

До прихватања ове иницијативе дошло је након што је федерални МУП указао на проблеме из праксе у вези са захтјевима за упис у матичну евиденцију који се односе на животне заједнице истополних парова. Машала!

Колико год звучало апсурдно, ова ствар је у Републици Српској донијела нешто добро, а то је да су власт и опозиција бар по једном питању пронашле заједнички језик. (Кхм, "пронашле заједнички језик" у овом случају може да поприми и сасвим другачију конотацију, али добро).

Наиме, годинама уназад у РС траје свађа, јер власт тврди да је Република Српска "бољи дио БиХ" и да је далеко испред ФБиХ када су у питању европске интеграције БиХ, док опозиција оповргава те тврдње и наводи разне параметре по којима је Федерација БиХ испред РС. И на крају дођоше до тога да им ставове помирише - педери, јер након што је објелодањено да је усвојена горе поменута иницијатива, нити опозиција у Српској критикује власт што није испред ФБиХ, нити власт увјерава јавност да опозиција лаже и да је РС и по овом питању "бољи дио БиХ".

Међутим, нема мјеста ликовању, јер колико год традиција била на страни народа или обрнуто, ваља се присјетити да ниједна земља није постала чланица Европске уније, а да се прије тога у њеном главном граду није одржала "парада поноса". (Што каже Палма "алал вера ко је тако назва").

Срећа што нам је по Уставу главни град још увијек Сарајево, мислим на Републику Српску, не на БиХ, па би некако могли да преживимо и тај корак од седам миља према ЕУ. Кад смо већ преживјели да у фотељу Николе Пашића, дакле на чело Владе Србије, засједне декларисана припадница ЛГБТ популације. Хвала, Вучићу!

Елем, законска легислатива о легализацији истополних бракова вјероватно ће се усвајати на нивоу БиХ и то је добро, јер тешко је очекивати да би један такав акт могао да изађе из Административног центра Владе Републике Српске. Без обзира на то што га је освештао умировљени владика Василије. Амин.

Колумне Коментар дана