Vuković zločin počinio sa svetim Nikolom pred očima

Nebojša Tomašević
Vuković zločin počinio sa svetim Nikolom pred očima

Banjaluka - Poslije uvreda pao mi je mrak na oči. Prikazala mi se slika svetog Nikole, pa sam zamahnuo i udario lopatom rođaka Radu Vukovića (75).

To je u banjalučkom Okružnom sudu izjavio optuženi za ubistvo Nenad Vuković (62) iz Rekavica kod Banjaluke.

On je priznao da je počinio zločin i ispričao svoju verziju zločina.

- Kada smo se sreli na putu Rade mi je rekao: “Gdje ćeš ti, droljo i Turčine”. Sve mi se bilo pomutilo. Nisam znao za sebe. Tek nakon pet minuta nakon što sam ga udario, osvijestio sam se. Tada sam vidio šta sam uradio i da rođak leži mrtav. Uzeo sam  držalicu i lopatu i odnio u svoju šupu. Nisam to učinio da bih prikrio zločin već, da to ne vide djeca koja su tuda prolazila - kazao je Vuković i dodao da se kaje za ono što je učinio.

Istakao je da mu nikada nije padalo na pamet da takvo nešto uradi, iako ga je rođak Rade često provocirao i sa njim se uvijek svađao.

- Ne znam šta mi je bilo, da mi nije žao djece, objesio bih se zbog ovoga. Ovo neću preživjeti  - kazao je optuženi i pojasnio da je cijelog života bio u sukobu sa  žrtvom.

Vještak odbrane optuženog, psihijatar Senka Gaković-Jovanović kazala je da je Nenad u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio u stanju smanjene uračunjivosti, ali ne bitno.

- On ne boluje od duševne bolesti i kod njega nisam uočila  privremenu duševnu poremećenost. Riječ je o osobi koja lako zapada u stanje afekta i preporučujem ambulantno liječenje - rekla je vještak Senka Gaković-Jovanović.

Tužilaštvo i odbrana u sudu su nakon ispitivanja optuženog i vještaka istakli da su završili dokazni postupak.

Banjalučko Okružno tužilaštvo Nenada Vukovića tereti da je zločin  počinio 26. oktobra 2018. godine između šest i sedam časova. Navodi se da je susreo rođaka Radu na livadi iza kuća. U optužnici stoji da su se oni ranije posvađali zbog sječe šume, a kada su se sreli, opet je izbio sukob. Tom prilikom, Nenad je nasrnuo lopatom na rođaka i toliko ga krvnički udarao da ju je polomio na više dijelova. Nenad je nakon zločina pokupio dijelove lopate i sakrio.

Povrede

Vještak specijalista sudske medicine Milan Srdić ranije je utvrdio da je ubijeni Rade Vuković udaren najmanje četiri puta po glavi i da je od tih udaraca preminuo u roku od pet do deset minuta. Prema nalazu ovog vještaka, žrtva nije imala povreda koje ukazuju na to da se on branio od napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana