Za ubistvo tokom homoseksualne žurke 32 godine zatvora

Nebojša Tomašević
Za ubistvo tokom homoseksualne žurke 32 godine zatvora

Sarajevo - Senad Keč (21) i Muamer Osmanović (41) osuđeni su u sarajevskom Kantonalnom sudu na ukupno 32 godine zatvora zbog ubistva Nusreta Prljače (64), koga su usmrtili u njegovom stanu u sarajevskom naselju Butmir.

Osmanović je osuđen na 17, a Keč na 15 godina robije. Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala Indira Jahić, koja je istakla da su prihvaćeni navodi tužilaštva, pa su optuženi osuđeni za ubistvo sa predumišljajem zbog koristoljublja. Osmanovićev advokat Omar Mehmedbašić istakao je da će uložiti žalbu na presudu kojom će osporiti da je riječ o ubistvu iz koristoljublja.

- Tu se radilo o ubistvu na mah tokom homoseksualne žurke, prilikom koje je došlo do izliva viška emocija. Ne radi se o ubistvu sa predumišljajem - rekao je Mehmedbašić.

Prema presudi, Osmanović i Keč su zločin počinili 9. novembra 2016. godine. Oni su prethodno do detalja isplanirali krađu u Prljačinom stanu, s kojim se Keč družio i ranije. U presudi se navodi da je kobnog dana Keč došao do Prljače imajući namjeru da ga zapričava dok se Osmanović i Nirma Esadović (26) ušunjaju na sprat i pokradu ga.

Međutim, Prljača je čuo buku na spratu i popeo se da vidi šta se dešava. Tada je došlo do tuče između njega s jedne i Osmanovića i Keča s druge strane. Tokom naguravanja neko od osuđenih stavio je jastuk na lice Prljači i ugušio ga. Keč i Osmanović uzeli su Prljačin “golf” i laptop i pobjegli. U bijegu ih je spriječio policajac koji je stanovao u blizini.

Sudija Jahić je obrazlažući presudu navela da je kao otežavajuće okolnosti za obojicu osuđenih uzeta činjenica da su ranije osuđivani. S druge strane, olakšavajuća okolnost za Keča bila je njegova mladost, kao i to da nije organizovao akciju, pa je zato njegova kazna za dvije godine niža od Osmanovićeve. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo namjerava da podigne optužnicu i protiv  Esadovićeve zbog saučesništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana