Специјалцима и саучеснику 40 година затвора

Небојша Томашевић
Специјалцима и саучеснику 40 година затвора

Бањалука - Тројица бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС и њихов саучесник из Бањалуке осуђени су јуче у бањалучком Окружном суду на укупно 40 година затвора због пљачке 616.548 КМ из комбија агенције "Сектор секјурити" на аутопуту Бањалука - Градишка и недозвољеног посједовања оружја.

Бивши специјалци Владан Малић (36) и Горан Параш (31) из Бањалуке и Александар Поповић (33) из Котор Вароша осуђени су на по десет и по, док је њихов саучесник и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (34) из Бањалуке добио осам и по година робије.

Пресуда им је изречена у поновљеном поступку јер је Врховни суд РС почетком фебруара ове године укинуо ранију пресуду Окружног суда којом је четворка била осуђена на укупно 42 године робије. Том пресудом из маја прошле године Малић, Параш и Поповић били су осуђени на по 11, а Банда на девет година затвора. Новом пресудом свима је затворска казна умањена за по пола године.

Осуђени су пресудом обавезани и да врате 543.204 КМ које су стекли у кривичном дјелу јер тај износ није пронађен ни више од двије године након пљачке, те да плате трошкове поступка.

Изрицање пресуде обезбјеђивао је већи број полицајаца, а као и први пут, изазвало је велику медијску пажњу. Оптужени су приликом уласка у судницу били насмијани и поздрављали су родбину, да би се расположење промијенило када су чули исход.

Пресуду је изрекло судско вијеће којем је предсједавала Олга Пантић која је истакла да је процес након укидања раније пресуде окончан у рекордном року. Врховни суд РС ранију пресуду је укинуо у фебруару, а поновљено суђење почело је 26. фебруара, након чега су одржана још два рочишта у марту.

- Вијеће остаје код истих разлога као што је изнијело у ранијој, укинутој пресуди. Суд сматра да ће изреченим казнама бити постигнута сврха кажњавања. Обје стране на ову пресуду имају право жалбе Врховном суду РС - рекла је Пантићева.

За разлику од првог жалбеног поступка, у овом не постоји могућност да Врховни суд наложи поновно суђење у Окружном суду. У случају да се поново одлучи на укидање пресуде, ново суђење би водиле судије Врховног суда којима је на располагању и опција да ублаже или пооштре казну.

Јасминка Јовишевић, која брани Малића, Параша и Банду, најавила је жалбу на пресуду.

- Овакав епилог сам очекивала и мислила сам да ће казна бити иста или нешто мања од оне која је изречена у поништеној пресуди. Ова пресуда има низ мањкавости и суд је повриједио закон и јер је раније незаконито саслушање свједока у новом поступку покушао да исправи - рекла је Јовишевићева.

Жалбу је најавила и Александра Метлић која брани Поповића и која је и у току поступка тврдила да нема доказа да је он учествовао у извршењу кривичног дјела. Тужилац Живана Бајић није коментарисала пресуду.

Осуђена четворка је током првог суђења у децембру 2016. године закључила споразуме о признању кривице и пристала на укупно 25 година затвора, али је суд одбацио нагодбу. Споразум о признању кривице је у току поновљеног процеса поново закључио Банда и пристао на шест година затвора, али је одлука суда била идентична.

Оптужница против четворке подигнута је 5. априла 2016. године и на терет им је првобитно био стављен и организовани криминал, али је та квалификација скинута измјеном оптужнице 14. марта ове године.

Малић, Параш, Поповић и Банда осуђени су јер су 22. септембра 2015. године у Церовљанима на аутопуту Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила агенције "Сектор секјурити", којима је у Загреб превожен новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу "зољом", натјерали су раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. Током пљачке лакше је рањен радник агенције "Сектор секјурити" Ђурађ Бајић. Пљачкаши су побјегли на планину Козару гдје су закопали оружје и новац и скривали се неколико дана.

У пљачки су учествовали и бивши специјалци Жељко Инђић из Братунца и Горан Јањуз из Козарске Дубице који су осуђени на по пола године затвора на основу признања кривице. За учешће у пљачки на исти начин је на три године затвора осуђен и радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић из Котор Вароша, који је пљачкашима дао информације о превозу новца, укључујући и кључну информацију када је конвој кренуо.

Сва тројица су свједочили против оптужених, а током поновног свједочења у обновљеном суђењу пометњу је изазвао Кузмић који је у два наврата ћутао пред судским вијећем, због чега је и кажњен са 3.000 КМ. Суђење у овом случају почело је још у јуну 2016. године.

Притвор

Четворици осуђених је након изрицања пресуде продужен притвор у којем се налазе од хапшења у јануару 2016. године.

Према одлуци суда, притвор може трајати најдуже девет мјесеци или до упућивања на издржавање затворске казне.

Вријеме које су осуђени до сада провели у притвору биће урачунато у изречене затворске казне.

********

Владан Малић - десет и по година

Горан Параш - десет и по година

Александар Поповић - десет и по година

Олег Банда - осам и по година

- Прво суђење почело у јуну 2016. године

-  Оптужена четворка у мају прошле године осуђена на 42 године затвора

- Прву пресуду у фебруару укинуо Врховни суд РС и наложио ново суђење

- Поновљено суђење почело 26. фебруара ове године

- У склопу поновљеног суђења 18. марта измијењена оптужница из које је избачено кривично дјело организовани криминал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана