Порука оптуженог Мацуре за тероризам уплашила многе

Н. Т.
Порука оптуженог Мацуре за тероризам уплашила многе

Бањалука - Бивши директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин казао је у бањалучком Окружном суду да га је спорна порука Милана Мацуре (33) из Бањалуке, оптуженог за тероризам, уплашила и узнемирила.

Мацура је иначе прва особа која је у Републици Српској оптужена за тероризам, а на оптуженичку клупу довела га је порука објављена на страници манифестације “Зимзоград”, коју је написао путем свог профила на друштвеној мрежи “Инстаграм”. Спорна порука неке је озбиљно забринула, а друге насмијала. Мацура је величајући себе као хероја пријетио да ће на себе ставити већу количину експлозива Ц4 и доћи на мјесто манифестације “Зимзоград” и разнијети се.

Свједочењем Барашина, који је био свједок републичког тужилаштва, у бањалучком Окружном суду почео је процес против Мацуре.

- Након што сам прочитао поруку схватио сам да је пријетња озбиљна, јер живимо у вријеме тероризма. Искрен да будем било ме је страх за безбједност људи који су долазили у “Зимзоград”, а имао сам утисак да уколико не реагујем, а нешто се догоди, ја бих сједио на оптуженичкој клупи - навео је Барашин.

Адвокат оптуженог Крстан Симић питао је колико је људи спорну поруку, оцијењену терористичким чином, уопште могло видјети. Барашин је одговорио да то не зна, јер не користи друштвене мреже.

Шеф логистике манифестације “Зимзоград” Александар Пастир је казао да је спорна порука била узнемирујућа, а прије ње нису се сусретали са битнијим безбједносним изазовима.

На самом почетку прије свједока републички тужилац Горан Гламочанин истакао је да вјерује да ће доказати оптужбе.

Према оптужници Мацура је у пријетњама навео да без проблема на себе може да натовари 150 килограма експлозива, а да нико не посумња. Између осталог написао је: “Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи..... По мени ће се школе звати”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана