Optuženom za zlostavljanje djevojčice ponovo sude

Nebojša Tomašević
Optuženom za zlostavljanje djevojčice ponovo sude

Banjaluka - Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Branislav A. (43) osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog djela polno nasilje nad djetetom i slučaj je vraćen na novo suđenje u Okružni sud Banjaluka.

- Vijeće je nakon razmatranja uvažilo žalbu branioca optuženog, pa je presuda ukinuta. Odlučeno je da postupak bude ponovljen u prvostepenom sudu - kazali su u Vrhovnom sudu RS, ne navodeći druge detalje.

Zbog osjetljivosti slučaja i zaštite žrtve suđenje je bilo zatvoreno za javnost i nisu iznošeni detalji optužbe.

Prema nezvaničnim informacijama, Branislav je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja jedanaestogodišnje rođake.

Banjalučki Okružni sud prvostepenu presudu mu je izrekao u februaru ove godine. Tom presudom mu je u izrečenu kaznu od šest godina zatvora uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 23. juna do 6. septembra 2017. godine.

Branislavu je tada izrečena i zabrana približavanja i komuniciranja s žrtvom u trajanju od tri godine.

- Ova bezbjednosna mjera će biti sprovedena nakon pravosnažnosti presude. Međutim, vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava se u trajanje pomenute mjere - navedeno je iz Okružnog suda tokom izricanja prvostepene presude.

Prema nezvaničnim saznanjima Branislav je uhapšen krajem juna prošle godine, a tokom ispitivanja u policiji je priznao zločin. Cijeli slučaj je otkriven zahvaljujući školi koju djevojčica pohađa i to nakon što se ona povjerila jednoj od nastavnica. Djevojčica joj se požalila da je stric zlostavlja, pa je šokirana nastavnica alarmirala nadležne službe. Pokrenuta je istraga i uz pomoć socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnjaka žrtva je ispričala kroz kakav pakao je prolazila, navodeći da je zlostavljana u svojoj kući, u koju je stric navraćao dok su joj roditelji bili odsutni.

Krivičnim zakonom Republike Srpske zaprijećena je kazna za polno nasilje nad djetetom od najmanje pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana