Nedostatak dokaza oslobodio inspektora

Nebojša Tomašević
Nedostatak dokaza oslobodio inspektora

Banjaluka - Inspektor Poreske uprave RS Stevan Tešić u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno je oslobođen optužbi da je počinio trgovinu uticajem.

Ovom odlukom potvrđena je oslobađajuća presuda, koju mu je izrekao banjalučki Okružni sud u decembru prošle godine.

Tešić je oslobođen zbog nedostatka dokaza da je počinio djela za koja ga terete.

Republičko tužilaštvo optužilo je Tešića da je 17. decembra 2016. godine od direktora Veterinarske stanice Novi Grad Radovana Mazalice zahtijevao nagradu za tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Gordanu Mijatović.

Mazalici je obećao da će kod nje insistirati da bude postignut sporazum kako bi on zbog uočenih nepravilnosti dobio uslovnu kaznu. Prema optužnici, njih dvojica su se sastajali u restoranu “Le pont” u Prijedoru, gdje je inspektor u razgovoru i tražio mito.

Tokom suđenja svjedočio je i Mazalica, koji je rekao da mu je Tešić obećavao da će posredovati kod tužioca da protiv njega ne bude vođen krivični postupak zbog uočenih nepravilnosti i da dobije uslovnu kaznu.

- Za to nije tražio novac, samo je jednom pitao mogu li da ja poguram - kazao je tada tokom svjedočenja Mazalica.

Ovaj svjedok je u to doba sumnjičen da je prodao sredstva koja su bila zalog za naplatu poreskih dugova, zbog čega je protiv njega i vođen postupak. Tokom suđenja svjedočila je i tužilac Mijatović, koja je potvrdila da je vodila predmet protiv Mazalice zbog prodaje vozila koja su bila založena radi reprograma duga.

Tešić je optužen krajem prošle godine, a o optužbama se izjasnio u septembru, kada je rekao da nije kriv. Uhapšen je u martu te godine na svom radnom mjestu u kancelariji Poreske uprave u Banjaluci. U to vrijeme radio je u Odjeljenju za istrage i obavještenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana