Конобару из Фоче три године затвора због убиства у самоодбрани

Небојша Томашевић
Конобару из Фоче три године затвора због убиства у самоодбрани

Бањалука - Александар Ђуричић (28) из Миљевине код Фоче осуђен је правоснажно у Врховном суду Републике Српске на три године и три мјесеца затвора због убиства Огњена Дракула (30) и повређивања Митра Станковића (22).

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је вијеће одбило жалбе одбране и оптужбе, те потврдило пресуду Окружног суда у Требињу.

Ђуричићу је суђено два пута, јер је Врховни суд РС у априлу лани укинуо првостепену пресуду којом је он био осуђен на шест година затвора. Случај је тада враћен требињском суду на ново суђење, који је Ђуричића након поновљеног суђења осудио на три године и три мјесеца затвора. Он је за убиство добио три године, а за повређивање Станковића још шест мјесеци, па му је изречена јединствена казна од три године и три мјесеца затвора.

Према пресуди, Ђуричић је Дракула убио 28. маја 2014. године у кафићу “Шкорпион” бранећи се од њега и Станковића. У тој пресуди је наведено да су тог кобног дана Дракул и Станковић припити дошли у кафић “Шкорпион”, гдје је Ђуричић конобарисао и одмах почели да се бахато понашају. Без дозволе су појачавали музику, а након што им је Ђуричић рекао да нема више пића и да се кафић затвара, насилни гости су ушли у шанк и почели да га туку. Конобар је у нагуравању с њима пао на под. У једном тренутку из шанка је успио да узме нож са сјечивом од 19 центиметара и запријетио нападачима ријечима: “Не прилазите ми”. Након тога убо је Дракула у стомак, а Станковића лакше повриједио. У образложењу првостепене пресуде раније је навођено да је вијеће утврдило да је Ђуричић злочин починио прекорачивши нужну самоодбрану.

- Судије су свјесне да је оптужени са 62 килограма и доста слабијом физичком конституцијом од нападача морао да се брани. Међутим, могао је у нужној самоодбрани употријебити неки други предмет, попут пепељаре, чаше или нечег другог што се држи у шанку - наведено је у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана