Izvještaj protiv radnika Željeznica RS: Krao dijelove sa lokomotiva

nezavisne.com
Izvještaj protiv radnika Željeznica RS: Krao dijelove sa lokomotiva

Doboj - Krađom bronzanih blokova i metalnih prstenova s lokomotiva, D.P. (48) iz dobojskog prigradskog naselja Lipac, dugogodišnji radnik "Željeznica RS" na održavanju šinskih vozila, onesposobljavao je lokomotive za rad jer one bez tih dijelova nisu mogle biti puštene u saobraćaj.

Policijska stanica Doboj 2 podnijela je protiv njega izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera, a preduzeću u kojem je zaposlen pričinio je štetu od 13.000 KM.

"Za prijavljeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od početka aprila do juna u cilju protivpravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari sa donjeg dijela obrtnih postolja dizel lokomotive otuđilo 24 bronzana bloka - zaustavljača osovina, i odstojne metalne prstenove, koji su mu bili povjereni u radu", navode u policiji.

Dobojskoj policiji je 5. juna prijavljeno iz "Željeznica RS" da neko krade dijelove sa lokomotiva, da bi kasnijom istragom koju je naložilo ovdašnje tužilaštvo, tokom koje je saslušano nekoliko svjedoka, uglavnom zaposlenih u "Željeznicama RS", utvrđeno da je radnik tog preduzeća "operisao" na lokomotivama.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa, kaže da se skidanjem metalnih prstenova lokomotive onesposobljavaju za rad, jer se ne može sakriti da taj dio nedostaje, a kontrolni organ prilikom pregleda ne može pustiti takvu lokomotivu na prugu, pa je ona van saobraćaja dok dio ne bude nabavljen.

Bronzani blokovi su veliki dijelovi na lokomotivi, koji, kada se skinu, mogu da uzrokuju lom osovine.

"Tu se veća šteta pravi preduzeću, nego što će neko ko skida te dijelove zaraditi. Recimo, ako se skine neki dio koji na otpadu bude prodat za 500 KM, šteta za preduzeće je deset puta veća - 5.000 KM, jer treba sprovesti nabavku, a za to vrijeme lokomotiva stoji, van saobraćaja je", navodi Cvjetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana