Inspektori sumnjaju u sudije

Nebojša Tomašević
Inspektori sumnjaju u sudije

Banjaluka - Bivši policijski inspektori Srđan Radulović (34) iz Banjaluke i Ognjen Stijak (34) iz Kostajnice, kojima se ponovo sudi zbog šverca narkoticima, zatražili su izuzeće sudskog vijeća banjalučkog Okružnog suda jer smatraju da su oni pristrasni.

Zahtjev za izuzeće biće razmatran na opštoj sjednici Okružnog suda. Advokat Radulovića, Milan Romanić kazao je da smatraju da vijeće ne može biti objektivno jer je između ostalog pod uticajem medija.

- Ustavni sud BiH je već kazao da ovo vijeće u ranijem postupku nije cijenilo dokaze odbrane. Nezakonita je i odluka vijeća da opet sasluša svjedoke Slavka Đurića i Gorana Bošnjaka - kazao je Romanić.

Dodao je da je u ovom slučaju već tražio izuzeće Republičkog tužilaštva i istakao prigovor na nadležnost Suda. Njegovim zahtjevima pridružio se i optuženi Stijak i njegov advokat Marinko Brkić. Zbog toga je ovaj ponovljeni proces opet odgođen. Optuženi Stijak je vijeće obavijestio da radi i boravi u Minhenu, pa je zatražio da se suđenja zakazuju ponedjeljkom da bi što manje odsustvovao s posla.

Njegovoj molbi je udovoljeno, a on se zatim upustio u raspravu sa sudijama o načinu izvođenja dokaza. Kazao je da sud ne može ponovo da izvodi dokaze ako se za to ne stvore uslovi jer to navedeno u odluci Ustavnog suda. Član sudskog vijeća i predsjednica Okružnog suda Marija Aničić-Zgonjanin je kazala da je njegova primjedba uvreda i da mora biti korektan. U ovom postupku juče je, između ostalih, trebalo da svjedoče i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić i policijski inspektor Dubravko Kremenović. Za svjedoka je pozvan i tužilac Mladen Mitrović koji je vodio ovaj slučaj koji juče nije došao, ali je opravdao izostanak.

Stijak i Radulović bili su pravosnažno osuđeni na  16 i po godina zatvora zbog organizovanog šverca narkoticima. Stijak je dobio pet i po, a Radulović 11 godina robije. Presudu Vrhovnog suda RS ovom dvojcu ukinuo je Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje. Nakon toga Vrhovni sud je predmet vratio banjalučkom Okružnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana