Ginekolog na optuženičkoj klupi zbog mita

Nebojša Tomašević
Ginekolog na optuženičkoj klupi zbog mita

Banjaluka - Republički tužilac Goran Glamočanin kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da će dokazati da je ginekolog opšte bolnice u Gradišci Dragan Janjić uzimao mito, dok odbrana smatra da optužnica nije mogla biti podignuta jer za to nema pravih dokaza.

Suđenje Janjiću počelo je čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane. Tužilaštvo ljekara tereti da je od trudnica i njihovih porodica uzimao od 50 do 500 KM mita kako bi obavio porođaj u gradiškoj bolnici.

- Na osnovu izjava brojnih svjedoka i dokaza smatramo da ćemo dokazati navode optužnice - kazao je Glamočanin.

Janjićev advokat Jasminka Jovišević istakla je da ne može da vjeruje da je na ovakvim dokazima podignuta i potvrđena optužnica.

- U ovom slučaju imate samo izjave svjedoka koji kažu da je Janjić uzimao mito. Što bismo mi vjerovali tim ljudima. Zamislite da neko ko ne voli sudiju ili mu se ne svidi njegova odluka kaže da je dao 500 KM da dobije blažu kaznu. Hoćemo li mu vjerovati samo na riječ - kazala je Joviševićeva.

Prema optužnici Janjić je u šest navrata tražio i uzeo mito od trudnica kako bi obavio porod. Tom prilikom im je govorio da će sve biti u redu. U optužnici je navedeno da je od pacijentkinja uzeo ukupno 850 KM i 200 evra. U jednom slučaju je tražio 700 KM od svekrve porodilje, ali kad mu je rekla da ima samo 500 on je pristao na taj iznos. Janjić je u žižu javnosti došao nakon što je osumnjičen da je uzeo 50 KM mita od porodice porodilje Jovane Šinik koja je kasnije preminula usljed porođajnih komplikacija. U Gradišci je 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti ove žene. Brojni građani zatražili su tada smjenu Janjića, tvrdeći da je najveći problem što Jovana nije porođena carskim rezom, iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana