Гинеколог на оптуженичкој клупи због мита

Небојша Томашевић
Гинеколог на оптуженичкој клупи због мита

Бањалука - Републички тужилац Горан Гламочанин казао је у бањалучком Окружном суду да ће доказати да је гинеколог опште болнице у Градишци Драган Јањић узимао мито, док одбрана сматра да оптужница није могла бити подигнута јер за то нема правих доказа.

Суђење Јањићу почело је читањем оптужнице и извођењем уводних ријечи тужилаштва и одбране. Тужилаштво љекара терети да је од трудница и њихових породица узимао од 50 до 500 КМ мита како би обавио порођај у градишкој болници.

- На основу изјава бројних свједока и доказа сматрамо да ћемо доказати наводе оптужнице - казао је Гламочанин.

Јањићев адвокат Јасминка Јовишевић истакла је да не може да вјерује да је на оваквим доказима подигнута и потврђена оптужница.

- У овом случају имате само изјаве свједока који кажу да је Јањић узимао мито. Што бисмо ми вјеровали тим људима. Замислите да неко ко не воли судију или му се не свиди његова одлука каже да је дао 500 КМ да добије блажу казну. Хоћемо ли му вјеровати само на ријеч - казала је Јовишевићева.

Према оптужници Јањић је у шест наврата тражио и узео мито од трудница како би обавио пород. Том приликом им је говорио да ће све бити у реду. У оптужници је наведено да је од пацијенткиња узео укупно 850 КМ и 200 евра. У једном случају је тражио 700 КМ од свекрве породиље, али кад му је рекла да има само 500 он је пристао на тај износ. Јањић је у жижу јавности дошао након што је осумњичен да је узео 50 КМ мита од породице породиље Јоване Шиник која је касније преминула усљед порођајних компликација. У Градишци је 2016. године одржано и протестно окупљање због смрти ове жене. Бројни грађани затражили су тада смјену Јањића, тврдећи да је највећи проблем што Јована није порођена царским резом, иако су љекари знали да беба има више од пет килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана