Четири особе осуђене на 62 године затвора због убиства Алмасе Билкић из Горњег Вакуфа

Четири особе осуђене на 62 године затвора због убиства Алмасе Билкић из Горњег Вакуфа 03.10.2018 18:20 | klix.ba

Кантонални суд у Новом Травнику донио је првостепену пресуду којом су Ахмед Имамовић, Зикрет Сарајлић, Неџад Сарајлић и Едита Рамић проглашени кривим за разбојништво које су починили 13. марта прошле године, а у којем је страдала 70-годишња старица Алмаса Билкић.

Ахмед Имамовић (1966.) из Зенице, Зикрет Сарајлић (1992.) из Травника и Неџад Сарајлић (1995.) из Зенице осуђени су на по 19 година затвора, док је старицина нећакиња Едита Рамић (1978.) из Горњег Вакуфа осуђена на пет година затвора.


Они су провалили у старицину кућу у ноћи 13. марта прошле године с циљем да је опљачкају. Старицу су везали и ставили јој љепљиву траку на уста како не би позивала помоћ. Након тога су испретурали ствари по кући те украли од ње близу 4.700 КМ и одређену количину златног накита.

Утврђено је да је Едита Рамић казала тројици разбојника да старица има новац јер прима пензију из иноземства.

"Оптужена Едита Рамић, поступајући у намјери прибављања протуправне имовинске користи за себе и за оптужене Ахмеда Имамовића, Зикрета Сарајлића и Неџада Сарајлића, наговарала их је да у Горњем Вакуфу/Ускопљу, у насељу Горња Махала, одузму новац од оштећене Алмасе Билкић, а која је њена тетка, те им дала информације о тачном опису и распореду просторија куће гдје станује оштећена, опису прилаза куће, податак да оштећена живи сама, да пије лијекове, о времену када оштећена иде на спавање, да прима њемачку пензију, да у кући има најмање 30.000 КМ, свјесна да ће Ахмед Имамовић, Зикрет Сарајлић и Неџад Сарајлић насилно ући у кућу оштећене и при томе примијенити силу према оштећеној ради одузимања новца и драгоцјености, а за ту информацију би добила дио отуђеног новца", стоји у пресуди.

Тијело је пронашла комшиница која је оставила Алмаси млијеко на огради, али га она није узела. Када је пришла кући видјела је отворена врата и ушла. Ствари су биле испретуране, а Алмаса је била свезана и мртва. Обдукцијом је утврђено да је преминула усљед гушења.

"У кухињи су затекли оштећену како спава на каучу те су јој, како би спријечили њен отпор, одмах пришли и користећи љепљиву траку Неџад Сарајлић и Зикрет Сарајлић везали су јој руке на леђа, као и ноге у предјелу скочног зглоба, а истовремено је Ахмед Имамовић опкорачио оштећену док је лежала потрбушке и вршио снажно притискање с оба длана руку на тјеме главе оштећене, сви свјесни да је таквим притискањем главе оштећене, којој су у том положају затворени уста и нос, потиском на подлогу кауча и због тога што су јој везане и руке и ноге лишена сваке могућности да се брани или пружи отпор, те да је тако могу усмртити и пристајући на то, усљед притиска главе оштећене је дошло до механичког угушења као посљедице истовременог затварања отвора органа за дисање, носног и усног отвора, те смрти оштећене", наводи се у пресуди.

Након што су опљачкали и усмртили Алмасу, разбојници су побјегли изван БиХ и упутили се у Холандију. Први је ухапшен Неџад Сарајлић који је све признао полицији, а за другом двојицом је била расписана потјерница те су накнадно ухапшени.

Ахмед, Зикрет и Неџад ће сносити трошкове суђења те су дужни да оштећеној Сејди Верем надокнаде материјалну штету у износу од 3.500 КМ. Едита је ослобођена плаћања судских трошкова.

Овај случај много је узнемирио становнике Горњег Вакуфа. Полиција је током истраге о убиству саслушала више од 50 особа, од којих је 17 вођено на полиграфско испитивање. Криминалистички су обрађене 32 особе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица