Жртве Мустафе Хасанбашиће из Тешња траже најоштрију казну и по 5.000 КМ одштете

Небојша Томашевић
Жртве Мустафе Хасанбашиће из Тешња траже најоштрију казну и по 5.000 КМ одштете

Бањалука - Мустафа Хасанбашић звани Мућа (41) из Тешња нишанио је на нас и желио је да нас убије, те због тога тражим да буде најоштрије кажњен, казао је у бањалучком Окружном суду полицајац из Добоја Нермин Суљић.

Хасанбашићу суде за покушај убиства јер је пуцао на полицијску патролу, коју је напао заједно са Бењамином Ћостовићем који је признао кривицу и осуђен је на годину и по затвора. Осуђен је за помоћ учиниоцу кривичног дјела, односно помоћ Хасанбашићу и због напада на полицију.

Хасанбашића терете и за принуду, недозвољену производњу оружја или експлозивних материја и шверц дроге.

Полицајац Суљић је од оптуженог затражио и 5.000 КМ одштете јер је, како је рекао, преживио велики страх.

- Тог 9. марта с колегом Алмиром Заимовићем обилазио сам терен. Код стадиона Главице видио сам “голф” и поред њега два лица како конзумирају наркотике. Када сам пришао ближе, схватио сам да је један од њих Хасанбашић за којим је расписана потјерница. Чим нас је видио, из торбице је извадио пиштољ “тетејац” и кренуо да бјежи - казао је Суљић.

Додао је да је оптужени, док је бјежао, репетирао пиштољ те се окренуо и нишанећи на њега и колегу запуцао.

- Говорио сам му: “Стој, пуцаћу”, он се опет окренуо и на нас нишанио пиштољем. Желио је да нас убије. Усмјерио сам оружје ка њему, али тад ми је пришао Ћостовић, ударио ме и покушао да ми отме пиштољ. Позвао сам колегу Алмира у помоћ. Како бих се одбранио, нападача сам ударио палицом више пута, тукао сам га док није легао - казао је Суљић и додао да су он и Алмир савладали нападача.

Суљић је у судници истакао како је Хасанбашић “криминалац” и да га по кривичним дјелима познаје отприје. Предсједник судског вијећа Пане Гаврић упозорио да не може тако да зове оптуженог и треба да поштује правила у судници. Полицајац Алмир Зулић такође је истакао да је на њих Хасанбашић пуцао како би их убио, те је и он затражио строжу казну за њега.

- Док је бјежао, окренуо се и нишанећи ка нама испалио хитац. Док сам трчао за њим и гледао у његовом правцу, чуо сам колегу Суљића како виче: “Заиме, помагај!” Када сам погледао ка њему, видио сам да се рве са Ћостовићем. Притрчао сам, нападача ударио по ногама и убрзо смо га савладали и ухапсили, док је Хасанбашић побјегао - рекао је Заимовић.

Појаснио је да су се Хасанбашић и Ћостовић дрогирали у тренутку када су их он и Суљић уочили.

- На крову возила био је лаптоп или таблет на коме су биле развучене линије дроге. Они су то конзумирали када смо ми наишли. Нисам тада знао ко је ко, само ми је колега Суљић рекао: “Ено Хасанбашића”. Касније сам сазнао да је за њим расписана потјерница - рекао је Заимовић који је такође тражио надокнаду штете за претрпљени страх у износу од 5.000 КМ.

Након њиховог свједочења суђење је прекинуто јер је оптужени Хасанбашић то затражио. Вијеће је то уважило с обзиром на чињеницу да је вјештак неуропсихијатар утврдио да он не може да прати суђење дуже од два часа.

Његови браниоци адвокати Горан Нешковић и Вељко Ћивша истакли су да свједоци у истрази нису говорили да је оптужени пуцао нишанећи на њих.

Према оптужници, Хасанбашић и Ћостовић напали су 9. марта ове године полицијску патролу која их је уочила да конзумирају спид и амфетамин и препакују наркотике у мјесту Главица код Добоја. Дрога је била власништво Хасанбашића. У оптужници се наводи да је Хасанбашић, осим што је пуцао на полицајце, током бјежања од таксисте отео возило како би умакао потјери, док је Ћостовић песницом ударио полицајца. Хасанбашић је након отимања возила од таксисте побјегао у Рајчево, гдје је оставио возило. Откривен је касније у мјесту Палучак код Јабланице, гдје је ухапшен. Хасанбашић је познат по кривичним дјелима. Врховни суд ФБиХ 2007. године правоснажно га је осудио на седам година робије јер је 1997. у Цириху убио Италијана Ђузепеа Сиду. Он је након овог злочина починио још и крађу, те побјегао.

“Пријете му гласови”

Вјештак неуропсихијатар Ратко Ковачевић утврдио је да је Мустафа Хасанбашић особа која има емоционални поремећај личности, али је способан да прати суђење. Истакао је да оптужени може да прати судски поступак и буде испитиван до два часа, након чега би требало да буде пауза. Ковачевић је још нагласио да је Хасанбашић зависник од наркотика и да има одређени поремећај који је изражен кад користи дрогу.

- Он то појашњава као лудило и параноју јер чује гласове, шапат. Ријетко кад то разумије, а кад разумије, каже да му ти гласови пријете - рекао је Ковачевић.

Додао је да није извјештачио да ли је оптужени у вријеме почињења дјела био урачуњив или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана