Земунац украо из школа и цркве у Бањалуци 100.000 КМ

Небојша Томашевић
Земунац украо из школа и цркве у Бањалуци 100.000 КМ

Бањалука - Држављанин Србије Никола Нешић (30) из Земуна ухапшен је јуче због сумње да је на подручју Бањалуке провалио у неколико средњих школа, мјењачницу, цркву, просторије Рукометног клуба Борац и бензинску пумпу, из којих је украо новац и робу. Процјењује се да је укупан његов “плијен” 100.000 КМ.

Нешић је ухапшен на аеродрому у Сарајеву на основу потјернице Полицијске управе Бањалука. Откривен је у оквиру акције “Снимач”, коју је покренула полиција с циљем откривања крађа почињених у посљедње вријеме. За њим је централна потјерница расписана недавно, након што је напрасно напустио стан у Бањалуци.

Нешић је провале и крађе чинио од јуна до августа, а највише новца, око 50.000 КМ украо је из Хришћанске адвентистичке цркве у бањалучком насељу Долац, у коју је провалио почетком августа. Осим тога терете га и да је обио и опљачкао Угоститељску школу, Пољопривредну, Економску, Електротехничку и Технолошку школу у Бањалуци. На терет му је стављена и провала у Нестро пумпу, мјењачницу у бањалучкој улици Франца Шуберта, те просторије Рукометног клуба Борац из којих ништа није украо.

Према ријечима извора блиског истрази Нешић је углавном крао новац, накит, као и друге вриједне ствари међу којима и уређаје за видео-надзор. Овај извор је појаснио да је полиција током истраге спорних провала и крађа успјела да Нешића повеже са свима њима.

- Пронађени су докази против Нешића, између осталих и шрафцигер и други алат коришћен у провалама. Током истраге утврђено је да је изнајмио стан у насељу Борик у којем је боравио око два мјесеца, те да је купио аутомобил “пежо 205”, који је користио у крађама - казао је извор близак истрази.

Нешић је након хапшења на сарајевском аеродрому превезен у ПУ Бањалука, гдје испитан. Он ће, рекли су у полицији, бити предат у надлежност бањалучког Окружног јавног тужилаштва.

Према незваничним информацијама утврђено је да је планирао да побјегне из БиХ у Египат, гдје је наводно требало да се састане са блиским пријатељем коме је у посљедња два мјесеца послао већи износ украденог новца.

Резултате акције “Снимач” у којој је пао Нешић, представио је начелник сектора Криминалистичке полиције ПУ Бањалука Дарко Новковић. Он је, наводећи иницијале осумњиченог, казао да је ријеч о особи која је позната по чињењу кривичних дјела.

- Ријеч о вишеструком повратнику којег сумњичимо да је на подручју Бањалуке починио девет крађа и причинио укупну штету од око 100.000 КМ. Осумњиченог Н. Н. теретимо да је од јуна до августа 2018. године провалио у неколико васпитно-образовних установа, вјерски објекат и друге установе - казао је Новковић не наводећи детаље.

Додао је да је акција “Снимач” изведена у координацији са бањалучким Окружним јавним тужилаштвом.

- Захваљујући ефикасном раду акција је за резултат имала утврђивање идентитета осумњиченог, а потом и његово хапшење - рекао је Дарко Новковић.

Незванично сазнајемо да осумњичени Никола Нешић има полицијски досије и у Србији, гдје га тамошња полиција сумњичи за крађе.

Пронађен дио новца

Сазнајемо да је полиција код осумњиченог Николе Нешића пронашла око 17.000 КМ за које се претпоставља да потичу из провала и крађа које је починио у Бањалуци. Осим тога код њега је пронађен лаптоп, више мушких и женских сатова, неколико наруквица и огрлица.

- Пронађено је и возило “пежо 205”, као и разни алат који је користио у провалама и други предмети који ће бити доказ против њега - казао је извор близак истрази.

Прес

Осим резултата акције “Снимач” на конференцији за новинаре Полицијске управе Бањалука представљени су и резултати рада у јулу. Замјеник начелника ове ПУ Душко Пена казао је да је током јула почињено 165 кривичних дјела, што је мање за 11,3 одсто него у истом мјесецу лани.

- Од тог броја ријешено је 79 одсто дјела и откривени су починиоци. Није било разбојништава, број крађа је смањен за 34,1 одсто. Евидентирано је по једно убиство и покушај убиства и та дјела су расвијетљена - казао је Душко Пена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана