Zatvorski čuvar osuđen zbog bjekstva robijaša

N. B.
Zatvorski čuvar osuđen zbog bjekstva robijaša

Sarajevo - Zatvorski čuvar Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Nikola Simić osuđen je u Kantonalnom sudu u ovom gradu na šest mjeseci robije zbog učešća u bjekstvu Amela Sejfovića (30) u septembru prošle godine.

Presuda Simiću izrečena je nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Simić sklopio sa tužilaštvom Kantona Sarajevo. Postupak protiv Simića je izdvojen u odnosu na Amela Sejfovića i ostale kojima se takođe sudi zbog bjekstva.

Vasvija Vidović, koja zastupa optuženog Simića, kazala je da je on Sjefovića u šetnju izveo po naredbi nadređenog, a ne samoinicijativno, kako je prvobitno stajalo u optužnici.

- Moj branjenik nije poštovao pravila i nije detaljno pretresao zatvorenika i skinuo ga golog samo zato što to nije bilo uobičajeno - kazala je Vidovićeva. 

Prema optužnici, Simić je na dan bjekstva bio u šetnji u zatvoru sa Sejfovićem, koji je izvukao pištolj, repetirao ga prema čuvaru i odveo ga do kapije. Čuvar mu je pomogao da otključa elektronska vrata, nakon čega je pobjegao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana