Zaklao komšinicu, pa proglašen neuračunljivim

avaz.ba
Zaklao komšinicu, pa proglašen neuračunljivim

Zenica - Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je 12. marta ove godine podiglo optužnicu protiv Muhameda Fazlića (22) iz Zavidovića zbog ubistva komšinice Džulafere Mujkić (77).

Optužnicu je u cijelosti 13. marta potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici, saopšteno je iz Tužilaštva ZDK.

Optuženi Muhamed Fazlić se tereti da je 14. decembra prošle godine oko 10 sati u Zavidovićima krenuo iz svoje kuće u neuračunljivom stanju s namjerom da ubije komšinicu Džulaferu Mujkić.

Sa sobom je ponio nož s crnom drškom. Nakon što je došao do kuće u kojoj stanuje starica, pokucao je na ulazna vrata koja je otvorila Mujkićeva.

Fazlić je ušao u hodnik, pa bez ikakvog povoda i razloga iz džepa izvadio nož i zadao joj ukupno 30 ubodnih rana. Dok je starica u ovakvo bespomoćnom stanju trpjela bolove pokušavajući dozvati pomoć, pala je na pod.

Kada je vidio da još daje znake života, Fazlić joj je, dok je ležala potrbuške, zadigao glavu, vukući je za kosu i snažno nožem joj presjekao grkljan i lijevu karotidnu arteriju. Od ovih povreda starica je na licu mjesta umrla.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u optužnici je predložilo sudu da utvrdi da je osumnjičeni Muhamed Fazlić počinio krivično djelo u stanju neuračunljivosti te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi skladno nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještačenja.

Takođe, tužilaštvo je tudu uputilo prijedlog da, nakon potvrđivanja optužnice protiv osumnjičenog, produži mjeru pritvora.

Pritvor je zatražen jer postoji opasnost da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke koji imaju saznanja o navedenom krivičnom djelu, zatim jer postoji bojazan da bi mogao ponoviti istovrsno protivpravno djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža i na kraju jer se u konkretnom slučaju radi o protivpravnom djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

(Avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana