За три године “Жељезница РС” остају без 400 радника

Драгана Орловић
За три године “Жељезница РС” остају без 400 радника

Бањалука - Менаџмент “Жељезница Републике Српске” планира да до 2021. године смањи број радника за око 400, показују то подаци из најновијег плана пословања овог предузећа.

У том плану за период 2019 - 2021., који је разматран на посљедњој сједници Владе Српске, наведено је да су на крају прошле године “Жељезнице РС” имале 2.482 запослених.

- У 2019. години планирано је да ЖРС има 2.350 радника, у 2020. години 2.200, а у 2021. години 2.100 радника - истакнуто је у овом плану пословања, гдје стоји да ће примјеном Правилника о организацији и систематизацији радних мјеста и Правилника о раду ЖРС број запослених свести на оптималан ниво.

Питање вишка радника ријешиће, како истичу у ЖРС, путем пензионисања, прераспоређивањем у друга друштва и исплатом отпремнина, а након тога ће услиједити идуће фазе процеса реструктурирања.

Тако ће питања квалификационе структуре и смањења броја запослених бити ријешено и преквалификацијом или усавршавањем постојећег кадра, прераспоређивањем у друге организационе дијелове или запошљавањем нових радника са потребним стручним звањима.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин каже да онај ко је са Свјетском банком потписао уговор о смањењу броја радника у ЖРС, није водио рачуна о томе да већином извршно особље испуњава услове за одлазак у пензију и да би то предузеће ускоро могло имати озбиљан проблем са недостатком радника.

- Ускоро неће имати ко да ради и мораће бити примљени нови радници. Већ недостају скретничари у Зворнику и Брчком, а мањак је и отправника, машиновођа, варилаца и маневриста - поручио је Марин.

Укупни приходи “Жељезница РС” у овој години планирани су у износу од 102,2 милиона, а расходи од 100,9 милиона марака. Како је наведено у плану пословања, највеће учешће имају приходи од превоза робе, и то 42 одсто, а износе 33,5 милиона марака.

Приходи од премија, субвенција, дотација, регреса, донација највећим дијелом односе се на приходе по основу донација Владе Српске, односно на средства из кредита Свјетске банке намијењена за реструктурирање “Жељезница РС”. Од укупног износа прихода од накнаде за коришћење жељезничке инфраструктуре у овој години, 2,5 милиона КМ су накнада која ће бити наплаћена по основу путничког саобраћаја, а 9,2 милиона КМ накнада по основу робног саобраћаја.

Трошкови Амортизације

У “Жељезницама РС” трошкови амортизације за 2019. годину планирани су од 17,5 милиона марака.

- Ови трошкови обрачунати су и за инфраструктуру из разлога што се имовина инфраструктуре и даље евидентира у пословним књигама ЖРС, иако је Закон о жељезницама дефинисао да је инфраструктура у власништву Републике Српске - наведено је у плану пословања “Жељезница РС” за период 2019 - 2021. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана