Vozili 900 kg skanka u koloni pod pratnjom

Nebojša Tomašević
Vozili 900 kg skanka u koloni pod pratnjom

Banjaluka - Rekordnih 900 kilograma modifikovane marihuane skank, vrijedne oko dva miliona maraka, zaplijenjeno je juče u akciji Agencije za istrage i zaštitu SIPA i policije iz Istočnog Sarajeva.

Droga je zaplijenjena u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu u kamionu crnogorskih registarskih oznaka, a lisice na ruke stavljene su četvorici državljana Crne Gore. Narkotici su otkriveni tokom kontrole dva kamiona s prikolicom i automobila. Pretresom je u jednom od kamiona pronađena droga. Prema nezvaničnim informacijama, narkotici su prošvercovani iz Crne Gore, a svako od tri vozila imalo je svoju ulogu u ovom švercu.

- Prvi kamion je bio “čistač” i trebalo je da zavara istražioce da bi drugi kamion, u kojem je bila droga, prošao. Osobe u automobilu su imale ulogu pratilaca ovog konvoja i uočavanja policijskih patrola da bi ih izbjegli. Međutim, inspektori SIPA su već imali neke informacije pa je pomenuta kolona praćena i na vrijeme kontrolisana - kazao je izvor blizak istrazi.

Kamione je zaustavila policija iz Istočnog Sarajeva, nakon čega su inspektori SIPA, uz njihovu pomoć, uhapsili petoro osumnjičenih u ovim vozilima. Kako nezvanično saznajemo, dvojica osumnjičenih bila su u dva kamiona, dok ih je u pratećim automobilima bilo troje.

U SIPA su saopštili da je droga bila sakrivena u putnim torbama i vrećama različitih veličina u jednom od kamiona.

Da je ovo do sad najveća zapljena narkotika u BiH potvrdili su iz Tužilaštva BiH.

- Narkotici su bili namijenjeni ilegalnom narko-tržištu u BiH, gdje njihova vrijednost dostiže dva miliona maraka. Međutim, vrijednost ove droge na tržištu Evropske unije dostiže daleko veći iznos - naveli su u Tužilaštvu BiH

Prema njihovim riječima, osumnjičeni državljani Crne Gore biće ispitani u Tužilaštvu BiH nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama protiv njih.

- Teretimo ih za organizovani kriminal i neovlašćeni promet opojne droge - kazali su u Tužilaštvu BiH.

Šest najvećih zapljena u posljednje vrijeme

Neum

Zaplijenjeno 665 kilograma  skanka u julu prošle godine

Pelagićevo

U dva navrata lani zaplijenjeno oko 750 kilograma marihuane

Zenica

Oko 82 kilograma heroina pronađeno u julu prošle godine

Sarajevo

Zaplijenjeno 28 kilograma marihuane lani u martu

Banjaluka

Više od 15 kilograma marihuane zaplijenjeno u januaru u centru grada

Laktaši

Plantaža sa blizu tonu sirovog skanka pronađena u oktobru 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana