Vozač kradljivca torbice pio kafe sa opljačkanim

Nebojša Tomašević
Vozač kradljivca torbice pio kafe sa opljačkanim

Banjaluka - Hase Delić (40) iz Velike Kladuše uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u krađi torbice sa 110.000 KM, koja je u bašti hotela “Bosna” u Banjaluci ukradena od njegovog sugrađanina i vlasnika firme “Elvis” Salka Veljačića.

Delić je pao u akciji banjalučke policije “Siti”, a nezvanično saznajemo da je u ovaj grad dovezao kradljivca i pomagao mu da prati žrtvu. Navodno je glavni osumnjičeni za pljačku bivši klijent opljačkanog Veljačića.

- Delić je učestvovao u pripremi krađe i praćenju žrtve. Nakon pljačke sačekao je maskiranog lopova u automobilu na obližnjem parkingu i onda su pobjegli. Za direktnim počiniocem krađe još se traga - kaže izvor blizak istrazi.

Veljačić je “Glasu Srpske” kazao da poznaje Delića, ali i lopova za kojeg je načuo da mu je uzeo novac.

- Taj Delić je bio samo vozač, a sa njim sam ponekad čak znao popiti kafu, ali samo smo se površno poznavali. Čuo sam da je torbicu uzeo neki Denis ili Deno, koji ima iza sebe dosije o krivičnim djelima. On je dolazio u moju firmu i obavljao homologaciju vozila. Nisam sa njim nikada sjedio niti sam ga dobro poznavao - kazao je Veljačić.

Dodao je da ne zna zašto su ga oni opljačkali i istakao da mu je najbitnije da je ostala živa glava.

- Ne bih sada da dižem tenzije, nisam ja istražilac, neka oni to rade. Tražiću svoje pare. Bitno mi je da za novac imam pokriće i opravdanje. To što se desilo je budalaština, da mi je lopov tražio 20.000 KM pozajmio bih da se pomogne, a ne ovako. Treba pomoći ljudima ako se može - rekao je Veljačić.

Ovaj privrednik je bez novca ostao 4. juna oko 13.25 časova dok je sjedio u bašti hotela “Bosna”. Tu je sjeo da bi popio kafu, a torbicu s novcem stavio je na stolicu pored sebe. Lopov sa kačketom i maramom preko lica iskoristio je trenutak njegove nepažnje, zgrabio torbicu i pobjegao.

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, kazali su da Delića terete za tešku krađu počinjenu 4. juna.

- Osumnjičeni H. D. juče je uz izvještaj o krivičnom djelu predat u nadležnost Okružnog tužilaštva Banjaluka na dalje postupanje. Za drugim licem se traga - rekli su u policiji, ne otkrivajući više detalja.

Nakon ispitivanja u tužilaštvu Delić je pušten da se brani sa slobode.

Praćenje

Istragom je utvrđeno da su lopovi pratili Salka Veljačića i sumnja se da su tačno znali koliko on novca ima kod sebe.

- Na to upućuje i činjenica da je Veljačić kobnog dana dovezao BMNj u servis u Banjaluku, a potom se taksijem dovezao do centra grada. Prošetao je kroz Gospodsku ulicu i uputio se prema hotelu “Bosna”, a video-nadzor je snimio lopova koji ga je pratio još od zgrade opštine. Kasnije je pljačkaš snimljen kako ulazi u automobil u kojem ga je čekao saučesnik, najvjerovatnije Hase Delić - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana