Ватра прогутала халу и машине у Трну код Лакташа вриједне 1,5 милиона КМ

Небојша Томашевић
Ватра прогутала халу и машине у Трну код Лакташа вриједне 1,5 милиона КМ

Лакташи - Велики пожар уништио је халу с машинама предузећа “Процесна опрема” у Трну код Лакташа, а штета је процијењена на најмање милион и по марака.

У пожару који је избио у уторак увече нико није повријеђен, а ватрену стихију су, након вишечасовне борбе, угасили ватрогасци из Лакташа и Бањалуке.

Очевици су испричали да се пламен дизао и по неколико десетина метара увис, а постојала је опасност и да се запале кућа власника фирме и његовог комшије које су у близини.  У Ватрогасној јединици Лакташи кажу да су пожар гасили више часова и да је у борби с ватреном стихијом учествовало 16 ватрогасаца са шест возила. У гашењу је, сазнајемо, потрошено око 78.000 литара воде.

- Дојаву о пожару добили смо око 18 часова и 30 минута и одмах смо отишли на терен. Из запаљеног објекта избијала је огромна буктиња која се видјела из Клашница, а ватру смо угасили око 23 часа. Унутра је било боца с плином које на срећу нису експлодирале јер смо их поливали водом. Учествовала су три наша и три возила из ватрогасне јединице Бањалука - казао је ватрогасац Ватрогасне јединице Лакташи Зоран Ђурић који је био на лицу мјеста.

Син власника предузећа “Процесна опрема” Вељко Вукадин каже да још увијек не знају шта је проузроковало пожар.

- Прво смо помислили да је у питању котловница, али је то искључено, јер је неоштећена. Постоје претпоставке да су у узрок пожара електроинсталације, али то ће се знати након истраге. Надамо се да ће уз помоћ снимака видео-надзора бити утврђено како је дошло до хаварије - казао је Вукадин.

Додао је да је непосредно прије избијања пожара био у канцеларији, а радници су радили до 17 часова и све је било у реду.

- Комшија је примијетио пожар који се брзо проширио и пријетио да запали нашу и кућу комшије. На срећу ватрогасци су успјели да спријече ширење. Причињена је огромна штета, али нећемо одустати од намјере да предузеће почне да ради. У пожару је директна штета најмање милион и по марака, али је индиректна већа. Изгорјеле су вриједне машине од којих само  једна кошта око 400.000 КМ - казао је Вукадин.

Предузеће “Процесна опрема” запошљава 15 радника, а бави се производњом бојлера, опреме за пиваре, мљекаре и винарије.

Саобраћајка

У вријеме пожара у предузећу “Процесна опрема” на  магистралном путу у близини поменуте фирме догодила се саобраћајна несрећа у којој су учествовала три аутомобила.

Према незваничним информацијама, несрећа се десила јер су возачи гледали у правцу запаљене хале па је дошло до ланчаног судара. Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да у несрећи нико није повријеђен и да је на возилима настала материјална штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана