Варница претворила производну халу у Зеленом виру код Бањалуке у пепео

Небојша Томашевић
Варница претворила производну халу у Зеленом виру код Бањалуке у пепео

Бањалука - Велики пожар прогутао је халу предузећа “Столарија Нешо” у Зеленом виру код Бањалуке, а приликом гашења лакше су повријеђени власник фирме Ненад Милинковић и један ватрогасац.

На згаришту су у пепео претворени готови производи и репроматеријал, а до непрепознатљивости су уништене машине. Прве процјене су да је штета већа од 500.000 КМ.

Пожар је избио јуче око 11 часова, а током гашења ватре Милинковићу је мање опечена рука, а један ватрогасац се посјекао.

Милинковић је испричао да је пожар највјероватније проузроковала варница приликом сјечења шперплоче на једној од машина. Истакао је да његова повреда није озбиљна и да је најбитније да нико није страдао.

- Прије избијања ватре отишли смо на паузу, а када смо се вратили примијетили смо дим. Одмах смо кренули да провјеримо систем вентилације и извукли цријево из којег се димило, али убрзо смо видјели да гори једна врећа пиљевине. Било нас је десетак и сви смо почели да гасимо ватру противпожарним апаратима и водом, али пламен се јако брзо ширио - испричао је Милинковић.

Према његовим ријечима, ватра је брзо захватила и материјал који је био унутра, тако да се за пола минута све претворило у буктињу.

- Увидјели смо да ту не можемо ништа да урадимо, па смо  настојали  да спасемо другу халу, којој је почео да гори кров. У међувремену су стигли ватрогасци који су ставили пожар под контролу и успјели смо да спасемо друге двије хале, које се налазе у близини - казао је Милинковић.

Појаснио је да је изгорио погон у којем су биле машине за обраду иверице и шперплоче и да је ватра прогутала три скупоцјене ЦНЦ машине за обраду дрвета.

Један од радника “Столарије Нешо” који је међу првима примијетио дим казао је да је у пожару за свега пет минута  нестала хала у којој је радио.

- Након паузе вратили смо се у халу и почели да се припремамо за рад. Колега и ја само примијетили да се дими из једне машине. Када смо пришли, видјели смо да нешто варничи, а затим је букнуо пламен, па смо узели противпожарне апарате и кренули да гасимо - испричао је овај радник те нагласио да се ватра проширила таквом брзином да није било шансе да је зауставе.

Командир Ватрогасне јединице Бањалука Мирослав Малинић истакао је да су пожар ставили под контролу за пола сата.

-  Гашење је било доста компликовано, горио је материјал на хрпи затрпан лимовима. У гашењу је учествовало 13 ватрогасаца са шест возила из Ватрогасне бригаде Бањалука, као и шест ватрогасаца из Добровољног ватрогасног друштва Врбања, који су имали једно возило - казао је Малинић.

Уништене машине

Предузеће “Столарија Нешо” запошљава 25 радника и бави се производњом столарије и намјештаја. Власник фирме Ненад Милинковић успориће процес производње с обзиром на то да је потребно сада обновити цијели један погон.

- Производњу нећемо обуставити и надамо се да ћемо се брзо опоравити од ове несреће. Нажалост, неке машине које смо недавно купили нисмо успјели да осигурамо, а сада их је пожар уништио - рекао је Милинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана