Uslovna kazna za “Instagram teroristu”

N. T.
Uslovna kazna za “Instagram teroristu”

Banjaluka - Stomatološki tehničar Milan Macura (33) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na uslovnu kaznu od godinu zatvora zbog terorizma jer je na društvenoj mreži “Instagram” napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva C4, doći na mjesto manifestacije “Zimzograd” i raznijeti se.

Prema presudi, Macura neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne ponovi isto ili počini novo krivično djelo. Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, koja je u kratkom obrazloženju navela da je tužilaštvo dokazalo krivicu Macure. Tužilac Goran Glamočanin kazao je da će odluku o žalbi donijeti nakon što pregleda presudu. Macura nije prisustvovao izricanju presude, kao ni njegov advokat Krstan Simić.

Macura je, inače, prva osoba koja je u Republici Srpskoj optužena za ovo djelo. Prema presudi, on je veličajući sebe kao heroja prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Srpske. Navodi se da je to učinio jer je nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS. U spornoj poruci Macura je, između ostalog, napisao da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma C4 eksploziva, a da niko ne posumnja. Naveo je još: “Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi..... Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imale korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru 'Zimzograda'“, napisao je Macura i dodao da će ga zbog njegove žrtve proglasiti herojem.

U presudi stoji da je izvršenjem napada mogao da izazove smrt više lica i nanese veliku štetu objektima RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana