Условна казна за “Инстаграм терористу”

Н. Т.
Условна казна за “Инстаграм терористу”

Бањалука - Стоматолошки техничар Милан Мацура (33) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на условну казну од годину затвора због тероризма јер је на друштвеној мрежи “Инстаграм” написао да ће на себе ставити већу количину експлозива Ц4, доћи на мјесто манифестације “Зимзоград” и разнијети се.

Према пресуди, Мацура неће ићи у затвор ако у року од три године не понови исто или почини ново кривично дјело. Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић, која је у кратком образложењу навела да је тужилаштво доказало кривицу Мацуре. Тужилац Горан Гламочанин казао је да ће одлуку о жалби донијети након што прегледа пресуду. Мацура није присуствовао изрицању пресуде, као ни његов адвокат Крстан Симић.

Мацура је, иначе, прва особа која је у Републици Српској оптужена за ово дјело. Према пресуди, он је величајући себе као хероја пријетио тероризмом с циљем озбиљног застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Српске. Наводи се да је то учинио јер је незадовољан политичким, економским и друштвеним уређењем РС. У спорној поруци Мацура је, између осталог, написао да без проблема на себе може да натовари 150 килограма Ц4 експлозива, а да нико не посумња. Навео је још: “Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи..... Волио бих да се ова моја молба схвати јако озбиљно. Цијеним да би све добротворне организације на овим просторима које се баве увозом Ц4 експлозива, нафте, бомби, минобацача, калашњикова, није да их нема, имале корист од сљедећег: Одговорно тврдим да сам првокласни материјал за самоубицу и вољан сам да то покажем на примјеру 'Зимзограда'“, написао је Мацура и додао да ће га због његове жртве прогласити херојем.

У пресуди стоји да је извршењем напада могао да изазове смрт више лица и нанесе велику штету објектима РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана