Теодора Марковић са Пала награђена за рад о дјевојчици са Космета

Срна
Теодора Марковић са Пала награђена за рад о дјевојчици са Космета

Пале - Четрнаестогодишња ученица осмог разреда Основне школе /ОШ/ “Србија” са Пала Теодора Марковић добитник је овогодишње награде “Змијанче” на тему “Слобода, отаџбина, мир” у којој је, како каже, описан стваран доживљај једне дјевојчице са Косова и Метохије.

Награда за најбољег младог писца у Републици Српској биће јој уручена 25. августа на Свечаној академији у Банском двору у Бањалуци.

Марковићева прича за Срну да на Пале традиционално долазе дјеца са Косова и Метохије, тако да је у свом тексту, који “има мало и маште, али највећим дијелом је истинит”, описала дјевојчицу која је боравила код ње.

Према њеним ријечима, водиља јој је био начин писања Петра Кочића, и то његове кратке реченице, сликовитост, писање у презенту и аористу.

Као што је Кочић писао о својим Стричићима, тако и Теодора воли да пише о свом граду.

Љубав за писањем јој је сигурно, каже, прешла од дједа који је написао доста књига, али није успио објавити.

Марковићева истиче да је пресрећна због награде која је важња њој, њеној школи, општини Пале и граду Источно Сарајево, и да ће јој бити подстрек да настави даље писати.

“Први пут сам се одважила да пошаљем рад на већу манифестацију јер сам обично писала за школу. Учитељица је увијек говорила да најбоље треба писати о нечему што се стварно догодило, па сам тако и одлучила”, говори Марковићева.

Учитељица у Основној школи “Србија” Радомирка Лаловић наглашава да су године њеног радног искуства испуњене успјесима ученика, а посебно је задовољна када успије да их припреми да буду уврштени међу најбоље младе писце у Републици Српској.

“Награда жЗмијанчеж је велика”, истиче поносна учитељица, Теодорин разредни старјешина.

Она подсјећа да Завичајно друштво “Змијање” из Бањалуке и Министарство просвјете и културе Републике Српске сваке године објављују конкурс за награду, у којем учествују ученици до деветог разреда, а жири бира најљепши дјечији литерарни рад.

У знак сјећања на Кочића и змијање, организује се “Кочићев збор” гдје се додјељује награда успјешно одраслом писцу и младом основцу, а пред његовом кућом у Стричићима чита се награђени рад.

“Послије 10 година опет смо дио програма на Кочићевом збору. Теодора је одвојила слободно вријеме, прихватила тему, моју идеју, и писала причу која је стварна и додирнула свачију душу. Љубитељи лијепе ријечи то су препознали”, истиче Лаловићева.

Она наглашава да Теодора има дара за писање и воли да чита, а њене петице из свих предмета од првог до осмог разреда говоре да је врло одговорна, марљива и за све талентована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана