Strah od višestrukog ubice paralizovao BiH

N. Tomašević, Ž. Domazet
Strah od višestrukog ubice paralizovao BiH

Sarajevo - Više od 1.000 policajaca uz pomoć dronova, pasa tragača i helikoptera tragalo je juče za višestrukim ubicom i bivšim pripadnikom zloglasnog odreda “El mudžahedin” Edinom Gačićem (43), koji je osumnjičen za ubistvo trgovca Sauda Sultanića u Konjicu te policajca Mahira Begića u Sarajevu.

Strah i panika osjećali su se na svakom koraku, a život je skoro stao u široj okolini Sarajeva, jer je Gačić vješto krio tragove i nije bio pronađen do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske”. Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da raspiše nagradu za informacije koje bi dovele do Gačićevog hapšenja. Nezvanično, nagrada bi trebalo da iznosi oko 50.000 KM. Mještani Hadžića i Podorašca, naselja u kojima je Gačić počinio ubistva, juče skoro nisu izlazili iz kuća, a sva vrata su bila zaključana. Neki roditelji iz Hadžića nisu poslali djecu u školu, zbog straha od ubice. Potragom za Gačićem rukovodila je Federalna uprava policije u saradnji sa više kantonalnih MUP-ova. U potragu je uključen i MUP Republike Srpske, kao i tim SIPA. Pretreseno je više lokacija te Dom penzionera u naselju Stup, gdje je nađen jedan migrant, ali ne i Gačić. Ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica je istakao da je na terenu 1.200 policajaca u Kantonu Sarajevo i da će ukoliko bude potrebe biti zatražena i pomoć Oružanih snaga BiH. Nezvanično, sumnja se da se Gačić kreće šumom i nepristupačnim terenima, te da ima jatake. Izvor blizak istrazi je kazao da je ovaj opasni i naoružani bjegunac istreniran za preživljavanje u divljini.

- Kreće se uz prugu i ne ostavlja trag, a odranije znamo da je za prebacivanje koristio voz - kazao je ovaj izvor.

Tokom potrage policija je u blizini mjesta ubistva policajca pronašla tragove koji ukazuju na to da je bio tu i da je pobjegao u šumu. Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović pojasnio je da policija pretražuje napuštene kuće i vikendice.

- Najintenzivnije potrage su na području od Ilidže do Hadžića, prema Kiseljaku i Konjicu. Apelujemo na građane da jave ukoliko imaju informacije o Gačiću - kaže Halilović.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je da je Gačić šizofrena osoba, a moguće i podvojena ličnost.

- Nema prijatelja sa kojim je nešto posebno komunicirao, ali provjeravamo da vidimo ima li pomagača. Pretpostavlja se da je dobro obučen za ova područja. Imamo informaciju da je prijetio nekim ljudima. Ima dosta neprovjerenih informacija - kazao je Čampara.

Gačića sumnjiče da je Begića usmrtio 9. februara oko 18 časova nedaleko od Centra za obuku policijskih kadrova FUP-a u Suhodolu kod Tarčina u sarajevskoj opštini Hadžići. Nakon zločina ubica je uzeo Begićev službeni pištolj i dva okvira municije. Gačić je ovaj zločin počinio svega šest dana nakon što je u Podorašcu kod Konjica ubio trgovca Sauda Sultanića. Tokom istrage utvrđeno je da je Gačić policajca usmrtio iz “šmajsera”. Sa tri metka ga je pogodio u grudi, a zatim ovjerio hicem u glavu. Utvrđeno je da je iz istog oružja usmrtio i Sultanića, u kojeg je ispalio više hitaca 3. februara u njegovoj prodavnici u Podorašcu kod Konjica, a zatim ga ubo nožem i pobjegao. Motiv nije poznat, a pojedini mediji su prenijeli da Gačić ima spisak ljudi za likvidaciju.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač uputio je telegram saučešća zbog ubistva policajca Begića i ponudio svu pomoć u potrazi za osumnjičenim.

Dosije

Edin Gačić, inače rodom iz Banjaluke, usmrtio je 6. avgusta 1998. bivšeg saborca iz odreda “El mudžahedin” Ismeta Gunića, za šta je 1999. osuđen na 14 godina robije u Kantonalnom sudu u Zenici. Po izlasku na dopust u avgustu 2002. ubio je majku Sifetu. U februaru 2003. zbog oba zločina u Kantonalnom sudu u Bihaću osuđen je na 20 godina zatvora, iz kojeg je izašao 2017. godine. Po izlasku iz zatvora boravio je i nekoliko mjeseci u Banjaluci, gdje je prodao svoju imovinu. Odredu “El mudžahedin” pristupio je u septembru 1995. godine. Otkriveno je i da je Gačić 24. maja 2018. imao saobraćajnu nesreću u Banjaluci, kada se vozeći “seat” sudario sa vozilom Sudske policije RS. Sudar se dogodio na raskrsnici Bulevara vojvode Živojina Mišića, Bulevara vojvode Petra Bojovića, te Bulevara srpske vojske, a u njemu su učestvovala još dva automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana