Страх од вишеструког убице парализовао БиХ

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Страх од вишеструког убице парализовао БиХ

Сарајево - Више од 1.000 полицајаца уз помоћ дронова, паса трагача и хеликоптера трагало је јуче за вишеструким убицом и бившим припадником злогласног одреда “Ел муџахедин” Едином Гачићем (43), који је осумњичен за убиство трговца Сауда Султанића у Коњицу те полицајца Махира Бегића у Сарајеву.

Страх и паника осјећали су се на сваком кораку, а живот је скоро стао у широј околини Сарајева, јер је Гачић вјешто крио трагове и није био пронађен до закључења овог броја “Гласа Српске”. Влада Кантона Сарајево одлучила је да распише награду за информације које би довеле до Гачићевог хапшења. Незванично, награда би требало да износи око 50.000 КМ. Мјештани Хаџића и Подорашца, насеља у којима је Гачић починио убиства, јуче скоро нису излазили из кућа, а сва врата су била закључана. Неки родитељи из Хаџића нису послали дјецу у школу, због страха од убице. Потрагом за Гачићем руководила је Федерална управа полиције у сарадњи са више кантоналних МУП-ова. У потрагу је укључен и МУП Републике Српске, као и тим СИПА. Претресено је више локација те Дом пензионера у насељу Ступ, гдје је нађен један мигрант, али не и Гачић. Министар унутрашњих послова КС-а Адмир Катица је истакао да је на терену 1.200 полицајаца у Кантону Сарајево и да ће уколико буде потребе бити затражена и помоћ Оружаних снага БиХ. Незванично, сумња се да се Гачић креће шумом и неприступачним теренима, те да има јатаке. Извор близак истрази је казао да је овај опасни и наоружани бјегунац истрениран за преживљавање у дивљини.

- Креће се уз пругу и не оставља траг, а одраније знамо да је за пребацивање користио воз - казао је овај извор.

Током потраге полиција је у близини мјеста убиства полицајца пронашла трагове који указују на то да је био ту и да је побјегао у шуму. Комесар Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић појаснио је да полиција претражује напуштене куће и викендице.

- Најинтензивније потраге су на подручју од Илиџе до Хаџића, према Кисељаку и Коњицу. Апелујемо на грађане да јаве уколико имају информације о Гачићу - каже Халиловић.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара казао је да је Гачић шизофрена особа, а могуће и подвојена личност.

- Нема пријатеља са којим је нешто посебно комуницирао, али провјеравамо да видимо има ли помагача. Претпоставља се да је добро обучен за ова подручја. Имамо информацију да је пријетио неким људима. Има доста непровјерених информација - казао је Чампара.

Гачића сумњиче да је Бегића усмртио 9. фебруара око 18 часова недалеко од Центра за обуку полицијских кадрова ФУП-а у Суходолу код Тарчина у сарајевској општини Хаџићи. Након злочина убица је узео Бегићев службени пиштољ и два оквира муниције. Гачић је овај злочин починио свега шест дана након што је у Подорашцу код Коњица убио трговца Сауда Султанића. Током истраге утврђено је да је Гачић полицајца усмртио из “шмајсера”. Са три метка га је погодио у груди, а затим овјерио хицем у главу. Утврђено је да је из истог оружја усмртио и Султанића, у којег је испалио више хитаца 3. фебруара у његовој продавници у Подорашцу код Коњица, а затим га убо ножем и побјегао. Мотив није познат, а поједини медији су пренијели да Гачић има списак људи за ликвидацију.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач упутио је телеграм саучешћа због убиства полицајца Бегића и понудио сву помоћ у потрази за осумњиченим.

Досије

Един Гачић, иначе родом из Бањалуке, усмртио је 6. августа 1998. бившег саборца из одреда “Ел муџахедин” Исмета Гунића, за шта је 1999. осуђен на 14 година робије у Кантоналном суду у Зеници. По изласку на допуст у августу 2002. убио је мајку Сифету. У фебруару 2003. због оба злочина у Кантоналном суду у Бихаћу осуђен је на 20 година затвора, из којег је изашао 2017. године. По изласку из затвора боравио је и неколико мјесеци у Бањалуци, гдје је продао своју имовину. Одреду “Ел муџахедин” приступио је у септембру 1995. године. Откривено је и да је Гачић 24. маја 2018. имао саобраћајну несрећу у Бањалуци, када се возећи “сеат” сударио са возилом Судске полиције РС. Судар се догодио на раскрсници Булевара војводе Живојина Мишића, Булевара војводе Петра Бојовића, те Булевара српске војске, а у њему су учествовала још два аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана