Srpski povratnik krčeći groblje poginuo od eksplozije

Nebojša Tomašević
Srpski povratnik krčeći groblje poginuo od eksplozije

Mostar - Srpski povratnik u Hodbinu kod Mostara Ljubo Kajgo (76) poginuo je pri eksploziji nepoznate naprave na seoskom groblju u tom mjestu, saznaje “Glas Srpske”.

Sve se desilo juče ujutro, a starac je zadobio teške povrede od kojih je ubrzo preminuo. Prema nezvaničnim informacijama, Kajgo je nakon ranjavanja pokušao da sjedne u automobil kako bi se odvezao do bolnice, ali pao je i umro pored vozila. Pretpostavlja se da je stradao od mine ili ostavljenih bombi, ali je ovaj slučaj obavijen misterijom jer još nije poznato otkud mine i bombe na groblju.

- Potrebno je utvrditi da li je to neko namjerno postavio ili je eksplozivna naprava ostala iz proteklog rata. Policija je izuzela tragove s lica mjesta i biće poslati na vještačenje da se vidi o čemu se radi - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da će detaljno biti pregledano vozilo pored kojeg je nađen starac s ciljem pronalaska tragova koji bi mogli ukazati šta se desilo.

Mještani Hodbine pričaju da je u vrijeme nesreće u blizini bila njegova supruga Saveta koja je čula eksploziju, ali nije ništa vidjela. Prema nekim pričama, Saveta je rekla da je Ljubo otišao da krči groblje svojih predaka.

- Navodno je vukao grane i čupao neke šipke iz zemlje. Priča se da je zakačio kesu u kojoj su bile bombe i jednu do njih je aktivirao. Postoji i priča da je stao na minu, još to niko ne zna tačno - kazao je jedan od mještana Hodbine.

Iz MUP-a i Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona juče nisu saopštavali detalje ovog slučaja, tako da nije poznato šta se i kako desilo. Dežurni tužilac je rekao da je istraga u toku i da ne može da daje informacije dok ona ne bude završena.

Mještani Hodbine pričaju da se stradali Kajgo odmah poslije rata vratio na svoje imanje u Mostar zajedno sa suprugom. Kao povratnici nisu imali problema na nacionalnoj osnovi. Kajgo je živio sa suprugom, dok im kćerka živi u Beogradu, gdje je udata i ima porodicu. Mještani pamte i da mu je na samom početku rata od granate poginuo brat Mišo Kajgo, koji je u to vrijeme bio direktor HEPOK-ove destilerije.

Mještani

U Hodbini pričaju da se Ljubo Kajgo u posljednjih godinu čudno ponašao, tvrdeći da je groblje u selu na njegovoj zemlji, odnosno zemlji njegovog pradjeda i da mu je crkva to uzurpirala. Iako je groblje staro više od 100 godina, Kajgo je za sve krivio Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj je pisao žalbe, ali i tužbe zbog uzurpacije zemljišta.

Mještani sela s njim su, navodno, imali probleme jer je govorio kako nikome neće dozvoliti da u groblju sahrani bilo koga. Kajgo je u selu bio poznat i kao protivnik gradnje autoputa, koji je trebalo da prelazi preko njegove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana