Српски повратник крчећи гробље погинуо од експлозије

Небојша Томашевић
Српски повратник крчећи гробље погинуо од експлозије

Мостар - Српски повратник у Ходбину код Мостара Љубо Кајго (76) погинуо је при експлозији непознате направе на сеоском гробљу у том мјесту, сазнаје “Глас Српске”.

Све се десило јуче ујутро, а старац је задобио тешке повреде од којих је убрзо преминуо. Према незваничним информацијама, Кајго је након рањавања покушао да сједне у аутомобил како би се одвезао до болнице, али пао је и умро поред возила. Претпоставља се да је страдао од мине или остављених бомби, али је овај случај обавијен мистеријом јер још није познато откуд мине и бомбе на гробљу.

- Потребно је утврдити да ли је то неко намјерно поставио или је експлозивна направа остала из протеклог рата. Полиција је изузела трагове с лица мјеста и биће послати на вјештачење да се види о чему се ради - казао је извор близак истрази.

Додао је да ће детаљно бити прегледано возило поред којег је нађен старац с циљем проналаска трагова који би могли указати шта се десило.

Мјештани Ходбине причају да је у вријеме несреће у близини била његова супруга Савета која је чула експлозију, али није ништа видјела. Према неким причама, Савета је рекла да је Љубо отишао да крчи гробље својих предака.

- Наводно је вукао гране и чупао неке шипке из земље. Прича се да је закачио кесу у којој су биле бомбе и једну до њих је активирао. Постоји и прича да је стао на мину, још то нико не зна тачно - казао је један од мјештана Ходбине.

Из МУП-а и Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона јуче нису саопштавали детаље овог случаја, тако да није познато шта се и како десило. Дежурни тужилац је рекао да је истрага у току и да не може да даје информације док она не буде завршена.

Мјештани Ходбине причају да се страдали Кајго одмах послије рата вратио на своје имање у Мостар заједно са супругом. Као повратници нису имали проблема на националној основи. Кајго је живио са супругом, док им кћерка живи у Београду, гдје је удата и има породицу. Мјештани памте и да му је на самом почетку рата од гранате погинуо брат Мишо Кајго, који је у то вријеме био директор ХЕПОК-ове дестилерије.

Мјештани

У Ходбини причају да се Љубо Кајго у посљедњих годину чудно понашао, тврдећи да је гробље у селу на његовој земљи, односно земљи његовог прадједа и да му је црква то узурпирала. Иако је гробље старо више од 100 година, Кајго је за све кривио Српску православну цркву којој је писао жалбе, али и тужбе због узурпације земљишта.

Мјештани села с њим су, наводно, имали проблеме јер је говорио како никоме неће дозволити да у гробљу сахрани било кога. Кајго је у селу био познат и као противник градње аутопута, који је требало да прелази преко његове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана