Serijskom pljačkašu decenija robije

Nebojša Tomašević
Serijskom pljačkašu decenija robije

Banjaluka - Aleksandar Vučić (27) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na deceniju zatvora jer je bio dio organizovane grupe koja je počinila veći broj krađa i razbojništava i ukrala više od pola miliona KM.

U izrečenu kaznu uračunato je vrijeme koje je proveo u pritvoru, a ova mjera mu je nakon izricanja presude produžena.

Vučić je osuđen za učešće u otimanju 250.000 evra i 16.600 KM od vlasnika mesne industrije “Dim-Dim” Dušana i Steve Travice u Banjaluci i u oružnoj pljački 6.600 KM iz Pavlović banke iz Bijeljine. Proglašen je krivim i za učešće u provali i krađi veće količine cigareta iz tri kioska “Minutica”, kioska “Broj 15” vlasništvo Fabrike duvana i “Mog marketa” u Banjaluci. Vučićeva porodica nakon izricanja kazne glasno je negodovala u sudnici.

- Ovo je lakrdija, Brnić je dobio samo šest mjeseci i novčanu kaznu. Ostali su dobili po godinu-dvije, a on 10 godina - rekao je Vučićev otac Dragoslav.

Vučić je ranije priznao sva djela sem učešća u pljački porodice Travica. Međutim, sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Snežana Kudrić smatra da je on počinio i tu pljačku. Prema presudi, pomenuta grupa kojoj je pripadao Vučić djelovala je od oktobra 2014. do avgusta 2016. godine na području Banjaluke i Bijeljine. Uglavnom su krali novac i cigarete i preprodavali ih na crnom tržištu. Grupi su, osim Vučića, pripadali Nemanja Umjenović (27), Jovica Grujić (25), Željko Grubor (26), Đorđe Brnić (26) i Vladimir Stanić (30), koji su već osuđeni. U presudi se navodi da je Vučić opljačkao Travice s Umjenovićem i još jednim licem 4. decembra 2015. godine. Tada su provalili u kuću ove porodice i više puta udarili Stevu i njenog supruga Dušana, koga su svezali selotejp trakom. Grupa je posljednju pljačku počinila u avgustu 2016. kada su upali u Pavlović banku i ukrali oko 6.600 KM. Vučić je presudom obavezan da “Glasu Srpske” isplati 6.707 KM na ime ukradenih cigareta iz kioska “Minutica” te da namiri štetu Pavlović banci, Fabrici duvana i “Mom marketu”. Moraće da plati i troškove suđenja.

Branilac osuđenog Vučića, Aleksandra Metlić najavila je kaznu na presudu jer smatra da je previsoka. Pljačkaši su otkriveni u akciji “Tiper” 16. novembra 2016. godine i tada je Vučić izbjegao lisice. On je uhapšen tek u julu prošle godine u Somboru, u Srbiji, na osnovu potjernice.

Osuđeni

Zbog više krađa i razbojništava u predmetu “Tiper”, pet i po godina robije dobio je Nemanja Umjenović (27) iz Banjaluke. Njegovi sugrađani Jovica Grujić (25) dobio je dvije i po, a Željko Grubor (26) dvije godine i tri mjeseca zatvora. Pola godine zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM dobio je Đorđe Brnić (26) zbog učešća u sedam krađa, dok je isto mjeseci zatvora dobio Vladimir Stanić (30) jer je kao član kriminalne grupe učestvovao samo u prikrivanju i preprodaji ukradenih cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana