Serijski pljačkaš banke u Mostaru sljedbenik Hare Krišne i vegetarijanac

jutarnji.hr
Serijski pljačkaš banke u Mostaru sljedbenik Hare Krišne i vegetarijanac

Krešimir Srbić (53), Renato Andačić (37) i Damir Hrnjez (36) upali su naoružani u banku u Mostaru, ali nisu ništa ukrali jer ih je uhvatila policija.

Tročlana banda starih policijskih znanaca hrvatske policije odlučno je svoje kriminalno “poslovanje” preselila u susjednu Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Mostar.

Nakon priprema i izviđanja, u srijedu nešto poslije 15 sati naoružani s tri pištolja i automatskom puškom Renato Andačić (37), Damir Hrnjez (36) i Krešimir Srbić (53) upali su divljački u poslovnicu Privredne banke Sarajevo kod Španjolskog trga u Mostaru vičući: “Ovo je pljačka! Lezite na pod, potrbuške!”

Svojim potezom utjerali su strah u kosti  klijentima banke kao i zaposlenicima te zaštitaru kojeg su odmah nakon ulaska u poslovnicu onesposobili uzevši mu pištolj.

Dok su organizovali ko će im iz sefa donijeti novac koji je baš to prijepodne stigao u većoj količini u poslovnicu za isplatu penzija i koji su upravo počeli stavljati u vreće da što prije pobjegnu, ubrzo su se na ulici začule policijske sirene.

Osim činjenice da su sarajevski kriminalisti raspolagali informacijama kako se sprema novi udar iste fantomske bande na još jednu u nizu banaka u Mostaru, i građani svjedoci alarmirali su policiju čim su ugledali maskirane kriminalce.

Lopovskom trojcu propala je brza zarada jer se u jednom trenutku i alarm aktivirao.

Policajci, takođe naoružani do zuba, opkolili su banku. Ništa nisu prepustili slučaju pa je banda odlučila da se zabarikadira. Međutim, nakon kraćeg pregovaranja s policajcima interventnog voda Jedinice za specijalističku podršku PU Mostar razbojnici su ipak pokleknuli. Policajcima je navodno Hrnjez otvorio vrata te izašao. Sporo hodajući, nakon kraćeg mahanja spustio je pištolj s metkom u cijevi. Čim se predao, policajci su zaskočili preostalu dvojicu, Andačića i Srbića.

Okupljeni svjedoci filmskih scena hapšenja spekulisali su da je naoružane lopove u automobilu Citroen C4, parkiranom u blizini i unajmljenom u rent-a-caru u Ljubuškom, čekala i četvrta osoba koja je pobjegla pješice čim je vidjela policiju, ali mostarski policajci tu tezu još istražuju pa zasad izgleda da je trojac u pljačku krenuo  vozilom na koje su stavili lažne tablice.

Od trojice privedenih, čini se da je najviše iza zatvorskih rešetaka proveo Zagrepčanin Krešimir Srbić. Prozvan je razbojnikom koji je imao “fetiš” na poslovnice pošta jer je u samo 20-ak dana 2003. godine odradio dvije pljačke  pošte. I dok je razbojništvo u naselju Travno ostalo na pokušaju, iz poslovnice na Srednjacima uz prijetnju pištoljem odnio je plijen. No nije daleko stigao jer je ubrzo uhapšen u tramvaju kojim se pokušavao izgubiti u gradskoj vrevi.

Zbog niza razbojništava početkom 2000-ih Krešimir Srbić bio je osuđen na sedam godina zatvora, a na tu su se kaznu dodavale druge presude koje su uslijedile. Boravak od sisačkog zatvora, preko lepoglavskog i turopoljskog do zagrebačkog, Srbića očito nije naučio pameti, iako je imao pregršt prigovora da su mu bila povrijeđena ljudska prava u svakom pogledu – od neadekvatnog, skučenog smještaja pa do prehrane s obzirom na to da je vegetarijanac.

Prema vlastitim tvrdnjama, Srbić je sljedbenik Hare Krišne i vegetarijanac, a zatvorska atmosfera natjerala ga je jedino da drastično smrša pa je vrlo brzo istopio gotovo 20 kilograma jer se “nije snašao u zatvoru oko prehrane”. Tokom boravka iza rešetaka Srbić je imao mnogo prigovora, a smetalo mu je, između ostalog, i što mu je oduzeta krunica Hare Krišne sa svastikom.

I druga dvojica Srbićevih kolega iza sebe imaju zanimljivu razbojničku prošlost.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana