Серијски пљачкаш банке у Мостару сљедбеник Харе Кришне и вегетаријанац

jutarnji.hr
Серијски пљачкаш банке у Мостару сљедбеник Харе Кришне и вегетаријанац

Крешимир Србић (53), Ренато Андачић (37) и Дамир Хрњез (36) упали су наоружани у банку у Мостару, али нису ништа украли јер их је ухватила полиција.

Трочлана банда старих полицијских знанаца хрватске полиције одлучно је своје криминално “пословање” преселила у сусједну Босну и Херцеговину, тачније у Мостар.

Након припрема и извиђања, у сриједу нешто послије 15 сати наоружани с три пиштоља и аутоматском пушком Ренато Андачић (37), Дамир Хрњез (36) и Крешимир Србић (53) упали су дивљачки у пословницу Привредне банке Сарајево код Шпањолског трга у Мостару вичући: “Ово је пљачка! Лезите на под, потрбушке!”

Својим потезом утјерали су страх у кости  клијентима банке као и запосленицима те заштитару којег су одмах након уласка у пословницу онеспособили узевши му пиштољ.

Док су организовали ко ће им из сефа донијети новац који је баш то пријеподне стигао у већој количини у пословницу за исплату пензија и који су управо почели стављати у вреће да што прије побјегну, убрзо су се на улици зачуле полицијске сирене.

Осим чињенице да су сарајевски криминалисти располагали информацијама како се спрема нови удар исте фантомске банде на још једну у низу банака у Мостару, и грађани свједоци алармирали су полицију чим су угледали маскиране криминалце.

Лоповском тројцу пропала је брза зарада јер се у једном тренутку и аларм активирао.

Полицајци, такође наоружани до зуба, опколили су банку. Ништа нису препустили случају па је банда одлучила да се забарикадира. Међутим, након краћег преговарања с полицајцима интервентног вода Јединице за специјалистичку подршку ПУ Мостар разбојници су ипак поклекнули. Полицајцима је наводно Хрњез отворио врата те изашао. Споро ходајући, након краћег махања спустио је пиштољ с метком у цијеви. Чим се предао, полицајци су заскочили преосталу двојицу, Андачића и Србића.

Окупљени свједоци филмских сцена хапшења спекулисали су да је наоружане лопове у аутомобилу Цитроен Ц4, паркираном у близини и унајмљеном у рент-а-цару у Љубушком, чекала и четврта особа која је побјегла пјешице чим је видјела полицију, али мостарски полицајци ту тезу још истражују па засад изгледа да је тројац у пљачку кренуо  возилом на које су ставили лажне таблице.

Од тројице приведених, чини се да је највише иза затворских решетака провео Загрепчанин Крешимир Србић. Прозван је разбојником који је имао “фетиш” на пословнице пошта јер је у само 20-ак дана 2003. године одрадио двије пљачке  поште. И док је разбојништво у насељу Травно остало на покушају, из пословнице на Средњацима уз пријетњу пиштољем однио је плијен. Но није далеко стигао јер је убрзо ухапшен у трамвају којим се покушавао изгубити у градској вреви.

Због низа разбојништава почетком 2000-их Крешимир Србић био је осуђен на седам година затвора, а на ту су се казну додавале друге пресуде које су услиједиле. Боравак од сисачког затвора, преко лепоглавског и туропољског до загребачког, Србића очито није научио памети, иако је имао прегршт приговора да су му била повријеђена људска права у сваком погледу – од неадекватног, скученог смјештаја па до прехране с обзиром на то да је вегетаријанац.

Према властитим тврдњама, Србић је сљедбеник Харе Кришне и вегетаријанац, а затворска атмосфера натјерала га је једино да драстично смрша па је врло брзо истопио готово 20 килограма јер се “није снашао у затвору око прехране”. Током боравка иза решетака Србић је имао много приговора, а сметало му је, између осталог, и што му је одузета круница Харе Кришне са свастиком.

И друга двојица Србићевих колега иза себе имају занимљиву разбојничку прошлост.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана