Сефићу робија, помагачима слобода

Небојша Томашевић
Сефићу робија, помагачима слобода

Сарајево - Сањин Сефић из Сарајева осуђен је у Кантоналном суду у том граду на 14 и по година робије јер је “голфом” усмртио студенткиње Селму Агић и Едиту Малкоч из Босанске Крупе након што је прошао кроз црвено свјетло на семафору.

Сефић је, осим за изазивање саобраћајке, осуђен и за неуказивање помоћи повријеђеној особи јер је након несреће побјегао. У изречену казну му је урачунато вријеме које је провео у притвору. Суд му је забранио управљање возилом “Б” категорије на пет година, а ова мјера ће бити рачуната након што изађе из затвора. Оптужени за помагање Сефићу да побјегне из БиХ ослобођени су кривице због недовољних доказа. Према пресуди, Сефић је несрећу изазвао 10. октобра 2016. године у сарајевској улици Змаја од Босне. Наведено је да је у тренутку удара возио 65 километара на час, а дјевојке су се налазиле мимо пјешачког прелаза. У оптужници је стајало да је возио 105 километара на час, али је судско вијеће прихватило став вјештака Милана Вујанића који је утврдио да се у тренутку удара у пјешаке кретао мањом брзином.

Суд је узео у обзир и налаз вјештака Шевала Ковачевића према којем је Сефић прошао кроз црвено свјетло на семафору. Предсједавајући судског вијећа Игор Тодоровић истакао је да је вијеће прихватило и налаз Вујанића према којем дијелови аутомобила пронађени на путу не могу бити доказ којим се одређује мјесто удара. Према мишљењу судског вијећа, тијела Агићеве и Малкочеве налазила су се 8,6 метара од пјешачког прелаза. Сефић је пресудом ослобођен плаћања трошкова суђења, а породице страдалих су упућене на парнични поступак за обештећење.

Сестра осуђеног Сањина Сефића, Сара, те Дино Алић, Амар Слиховић и Сауд Нишић ослобођени су оптужби за помагање. Оптужница их је теретила да су помогли Сањину да побјегне из БиХ тако што су га превезли до граничног прелаза Увац, односно до пумпе “Нестро петрол” у Рудом.

Ту га је, како је наведено у оптужници, преузео његов рођак с којим је прешао Увац 11. октобра. Сара је ослобођена јер је Сањинова сестра и не може бити осуђена за помоћ брату. Суд такође сматра да Тужилаштво КС није ван разумне сумње доказало да су остали оптужени починили кривична дјела.

Пресудом нису задовољни ни тужилаштво, ни породице страдалих који сматрају да је казна премала. Тужилаштво је навело да је неугодно изненађено измјенама оптужнице.

- Срамно је да је неко ко је убио двоје дјеце добио овако малу казну. Осјећам се као да су Едиту поново прегазили - рекао је отац Едите Малкоч, Енес.

Отац Селме Агић, Амир истакао је да је огорчен и казном и чињеницом да су сви саучесници Сефића ослобођени.

Скривање

Сањин Сефић је након несреће побјегао у Србију, гдје је и ухапшен 12. октобра 2016. године. У БиХ је изручен у јануару 2017. године, а до тада је боравио у екстрадицијском притвору у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана