Са лажном личном научили њемачки

Невена Бунић
Са лажном личном научили њемачки

Бањалука - Службеник Министарства управе и локалне самоуправе РС Александар Каурин (29) из Бањалуке ухапшен је због сумње да је набављао лажне личне карте и организовао преваре приликом полагања испита из њемачког језика, сазнаје "Глас Српске".

Према незваничним информацијама он је својим познаницима омогућио да на испит излазе са лажним личним картама умјесто правих кандидата којима су били потребни сертификати из њемачког језика. Кандидати су за то плаћали 200 марака,  а  куповањем сертификата добијали су шансу да се запосле у земљама ЕУ.

Каурина терете да је од маја до октобра познаницима Д.Д. (41) из Бањалуке и Селми Кахрић (25) из Градишке плаћао да излазе на испит умјесто особа које је требало да полажу. Сумњиче га да је прије полагања испита набавио лажне личне карте од особе из Србије која се бави фалсификовањем докумената, а испити су полагани у Бањалуци и Добоју.

- Личне карте гласиле су на име оних који је требало да полажу тест, а фотографије на овим документима су биле од Кахрићеве и Д.Д., иначе одличних познаваоца њемачког језика. Њих двоје су уз приложене личне карте, полагали тестове у центрима умјесто правих кандидата, а своје услуге су наплаћивали по 200 КМ - објаснио је извор близак истрази.

У Полицијској управи Бањалука, рекли су, наводећи иницијале да осумњичену тројку терете за фалсификовање исправа и да су цијели случај расвијетлили у акцији "Испит".

- А. К. се сумњичи да је путем друштвене мреже контактирао држављанина Србије и од њега наручио фалсификоване личне карте. На основу њих је требало да се полаже испит пред комисијом за добијање сертификата о положеном испиту њемачког језика, ради квалификације и добијања радне дозволе у земљама ЕУ. Д. Д. и С. К. се сумњиче да су полагали испите и добијали потврде - навели су у ПУ Бањалука.

У Центру за учење њемачког језика "Глоса" у Бањалуци рекли су да се ове преваре нису десиле у њиховој установи, те да тестови пролазе кроз неколико контрола.

- Најзначајније су оне које обавља "Гете институт", а послије тога и њемачка амбасада. Чула сам да је било достављања лажних сертификата положеног испита при захтјевима за добијање виза, а те преваре су и откривене. Такви случајеви су чести посљедњих година - казала је директорица "Глоса центра" у БиХ Адриана Шврака.

Додала је да се дешавало да кандидати замијене личне карте при полагању испита, али су убрзо били разоткривени.

- Наши предавачи би одмах уочили превару. Послије тога преваранти би били избачени са испита и добили би забрану од пет година да полажу тест - рекла је Шврака.

Гимназијалка

Осумњичена за превару Селма Кахрић је као сазнајемо, једно вријеме живјела у Њемачкој.

- Она одлично познаје њемачки језик. Похађала је Католичку гимназију у Бањалуци, гдје се исказала у познавању овог језика - рекао је извор "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана