Признао утају 726.000 КМ пореза

Н. Т.
Признао утају 726.000 КМ пореза

Сарајево - Милан Новаковић (42) из Бањалуке признао је да је учествовао у утаји око 726.000 КМ пореза па је са Тужилаштвом БиХ закључио споразум о признању кривице.

Оптужницу против њега недавно је потврдио Суд БиХ, а рочиште за разматрање споразума о признању заказано је за 13. август. У Тужилаштву БиХ потврдили су да је поменути споразум закључен, али су истакли да не могу да откривају детаље. Новаковића терете да је поступајући по налозима свог пријатеља Мирослава Црнчевића омогућио фирмама “Антонић трејд” из Лакташа и “Гипо” из Посушја да утаје порез.

- Осумњичени је дао лажне информације о стеченим опорезивим приходима на основу чега су у пословне књиге поменутих фирми уписани неистинити подаци. Због таквог пословања у периоду од 1. јуна до 31.12.2010. године избјегнуто је плаћање пореза у износу од 725.704 КМ - наводи се у саопштењу Суда БиХ.

Детаљи оптужнице нису саопштени, а према незваничним информацијама поменуте фирме углавном су се бавиле фиктивним увозом робе, највише цигарета и кафе.

Новаковић је хапшен у августу 2011. године у акцији “Кафа” заједно са поменутим Црнчевићем те власником фирме  “Антонић трејд” Небојшом Антонићем и још неколико особа.

Тада је саопштено да их  терете да су на основу превара и лажних докумената тражили поврат пореза на додату вриједност (ПДВ) за увезену робу.  Осумњичени су, како је тада речено, увозили кафу и цигарете, а затим правили лажну документацију о извозу и на основу тога тражили поврат пореза иако су кафу продавали у БиХ. На терет им се стављало и да су за високоакцизну робу коју су продавали у Хрватској прибављали фалсификовану документацију на основу које су у БиХ тражили поврат ПДВ-а. Небојша Антонић у априлу ове године осуђен је у Суду БиХ на годину затвора због утаје 1,09 милиона марака пореза. Пресудом му је одузета противправно стечена имовинска корист од 1,08 милиона КМ, а дужан је и да плати новчану казна од 70.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана