Преваранти украли три милиона марака

Невена Бунић
Преваранти украли три милиона марака

Бањалука - Становници Српске дали су прошле године око три милиона марака лукавим преварантима, који су најчешће путем куповине на интернету варали своје жртве.

Наивни грађани су у 2018. години преварени 172 пута и то на разне начине.

Подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) говоре да су домишљати лопови крали новац представљајући се као продавци на интернету.

- Преваре су најчешће изведене приликом остављања аванса при куповини разне робе, аутомобила и стоке. Купци у овим случајевима нису добили оно што су пазарили. Продаја телефона, рачунара и друге робе на интернету такође је начин на који су преваранти незаконито зарађивали. Када би наручили одређени телефон, грађани би у пакету добили другачији модел, најчешће јефтинији. Продаја паса путем интернета је такође чест начин на који варају грађане, а често то раде и путем продаје туђе имовине - рекли су у МУП-у РС.

Проценат расвијетљености ових кривичних дјела у 2018. износио је 93 одсто, а и годину раније био је идентичан.

- Према изјавама оштећених, укупна причињена штета настала преварама лани је износила 2.995.100 КМ, док је у 2017.  била 1.345.900 КМ - навели су у МУП-у РС.

Посљедњи случај преваре доспио је у жижу јавности прије десетак дана када је бањалучка полиција тужилаштву пријавила бившег директора и власника некадашњег концепт бара и ресторана “Заплет” Горана Зрнића

због сумње да је за 150.000 марака преварио пивару “Јелен пиво”. Према незваничним информацијама, поменута фирма уложила је новац у опремање кафића и набавила неопходну опрему за рад, коју је Зрнић продао након неког времена иако то није смио да учини. Зрнић је с представницима “Јелен пива” закључио уговор о коришћењу опреме и робе, те није имао право да је прода. Он је “Гласу Српске” рекао да није крив за дјело за које га терете.

- “Јелен пиво” је  уложило у опремање локала, али нису цијели уговор направили са мном, већ само дио у износу до 10.000 евра. Већински уговор су потписали са дјевојком која је држала локал прије нас. Када је она затворила, преузели смо локал и уговор како бисмо могли наставити сарадњу. Опрема коју сам продао је моја, а не “Јелен пива” - казао је Зрнић.

Скандалозну превару у септембру открила је полиција у Градишци. Тада је тужилаштву пријављен предсједник хуманитарног удружења “Мој живот је у вашим рукама” из Градишке Ненад Недељковић (50) због сумње да је присвојио 6.000 КМ намијењених за лијечење дјечака Милана Церовца из Добоја, обољелог од леукемије. Недељковића, који је држављанин Србије, терете да је од септембра до децембра прошле године путем разних акција прикупљао новац за лијечење обољелог малишана. Он, наводно, прикупљену суму није уплатио на жиро рачун родитеља, него је 6.000 КМ пребацио на свој рачун, не марећи за стање болесног дјечака. На тај начин обмануо је и родитеље и донаторе. +

Више превараната

У МУП-у РС су рекли да су прошле године због превара надлежним тужилаштвима поднијели 139 извјештаја против 152 особе.

- Осумњичених за превару лани је било за 13 одсто више него 2017. године. Преваре чине око два одсто укупно евидентираних кривичних дјела прошле године - навели су у МУП-у РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана