Преко границе нелегално пребацили 140 људи

Небојша Томашевић
Преко границе нелегално пребацили 140 људи

Сарајево - Гранична полиција БиХ ухапсила је у акцији “Маракан” девет кријумчара људи и разбила организовану криминалну групу која је из Србије преко БиХ у земље Европске уније прокријумчарила више од 140 миграната.

Акцијом, која је спроведена на подручју Бијељине, Брчког и Доњих Жабара   обухваћено је 11 особа које су се бавиле шверцовањем људи. Према незваничним информацијама кријумчари су од миграната узимали  100 КМ за пребацивање из једне у другу земљу. Углавном су пребацивани Пакистанци, Иранци, Ирачани и Сиријци.

- Мигранте су из Србије у БиХ кријумчарили углавном преко Бијељине и Брчког, док су их у Хрватску пребацивали преко Градишке и Бихаћа.  Од миграната су узимали 100 марака да их пребаце у БиХ, а затим још толико да их превезу у Хрватску одакле су даље одлазили у земље западне Европе. Према тој рачуници осумњичени су тако зарадили најмање 28.000 КМ -рекао је извор “Гласа Српске”.

Гранична полиција БиХ је саопштила да је у оквиру акције претресено десет локација и одузета четири аутомобила, одређена количина дроге и муниције. Идентитет ухапшених није саопштен.

- Ухапшени су били дио организоване групе која је кријумчарила мигранте од јануара до априла ове године. Углавном су нелегално пребацивали мигранте који долазе из земља високог ризика Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије. Прикупљени су докази за кријумчарење већег броја особа из Србије у БиХ - наводи се у саопштењу.

Додали су да је акција спроведена по наредби Тужилаштва БиХ коме ће ухапшени бити предати након испитивања.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић  истакао је да су у посљедње вријеме појачане активности у циљу откривања и спречавања кријумчарења људи.

- Акција “Маракан” је резултат успјешног и професионалног рада службеника Централне истражне канцеларије, али и других јединца Граничне полиције - рекао је Галић.

Акције

Гранична полиција БиХ открила је током прошле и ове године 78 случајева кријумчарења људи. Разбијено је осам криминалних група које су се бавиле нелегалним пребацивањем миграната преко БиХ у земље Европске уније.

У акцијама “Окс” и “Таурус” које су спроведене у априлу прошле године разбијене су двије групе и ухапшено 30 особа које су кријумчарили мигранте. Акцијом “Центар” откривено је још 50 случајева шверцовања људи, а истрагом је утврђено да су кријумчари своје услуге наплаћивали и по 4.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана