Ponovljeno suđenje Slobodanu Markoviću: Devet udaraca uzrokovalo potres i nagnječenje mozga

Nebojša Tomašević
Ponovljeno suđenje Slobodanu Markoviću: Devet udaraca uzrokovalo potres i nagnječenje mozga

Banjaluka - Banjalučanin Slobodan Marković (57), koji je optužen za pokušaj ubistva sugrađanke Biljane Keserović, udario je žrtvu najmanje devet puta nanijevši joj teške povrede, među kojima potres i nagnječenje mozga.

Utvrđeno je ovo vještačenjem povreda nanesenih žrtvi koje je uradio vještak specijalista sudske medicine Milan Srdić. Svoj nalaz je iznio u banjalučkom Okružnom sudu na ponovljenom suđenju Markoviću.

- Polomljeno joj je drugo i deveto rebro, a to su, kao i nagnječenje mozga, teške povrede. Imala je više lakih povreda, odnosno oguljotina po glavi, nagnječenje grudnog koša, prelom osteofita petog vratnog pršljena i povrede na nadlakticama i podlakticama, od kojih su neke bile odbrambene - pojasnio je Srdić i dodao da nanesene povrede nisu bile opasne po život i nisu trajno narušile zdravlje, te da nema elemenata unakaženja.

Srdić, koga je angažovao sud, pojasnio je da to što trenutno nema ozbiljnih posljedica povreda ne može isključiti da ih neće ni biti. Prema njegovim riječima, Keserovićeva je samo u predjelu glave udarena četiri puta, od čega je jedna povreda nastala tako što je napadač uhvatio i njenom glavom udario o podlogu na kojoj je ležala.

Markovićev advokat Miljkan Pucar kazao je da vještak Srdić nalaz nije uradio u skladu s naredbom suda i nije utvrdio sve činjenice. Istakao je i da je nalaz suprotan onome koji je uradio Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, u kom vještak radi.

- U nalazu institucije u kojoj radi navode se drugačije činjenice, pa se kaže da su povrede rebra lake, a ne teške - kazao je Pucar.

On smatra da Keserovićeva nije zadobila teške povrede i to je ranije isticao.

Marković je zbog pokušaja ubistva Keserovićeve u banjalučkom Okružnom sudu bio osuđen na pet godina zatvora u septembru 2017. godine. Tu presudu je na osnovu žalbe odbrane ukinuo Vrhovni sud RS i predmet vratio na novo suđenje u maju prošle godine. Optužnica Markovića tereti da je Keserovićevu pokušao ubiti 5. decembra 2016. godine kad je napao u podzemnoj garaži zgrade u kojoj ona živi i brutalno pretukao drvenom palicom obloženom najlonom. Žrtvu je pokušao da ugura u vozilo, ali nije uspio pa joj je stao nogom za vrat i nastavio da je tuče klečeći na njoj. Uhvatio je za vrat i zavezao joj platno preko usta da ne bi galamila, ali ga je ona skinula i počela da doziva u pomoć. Markovića su u batinanju zaustavili Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su slučajno naišli i čuli vrisku.

Prijedlozi

Branilac Slobodana Markovića, advokat Miljkan Pucar predložio je vještačenje povreda koje je zadobio njegov branjenik u pomenutom slučaju. Takođe je predložio i vještačenje palice kojom je, prema optužnici, Marković tukao Biljanu Keserović. Pucar je pojasnio da je neophodno utvrditi kakve povrede je zadobio optuženi i na koji način i čime je povrijeđen. On je istakao da su svjedoci koji su savladali Markovića nakon napada na Keserovićevu istakli da ga nisu tukli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana