Поновљено суђење Слободану Марковићу: Девет удараца узроковало потрес и нагњечење мозга

Небојша Томашевић
Поновљено суђење Слободану Марковићу: Девет удараца узроковало потрес и нагњечење мозга

Бањалука - Бањалучанин Слободан Марковић (57), који је оптужен за покушај убиства суграђанке Биљане Кесеровић, ударио је жртву најмање девет пута нанијевши јој тешке повреде, међу којима потрес и нагњечење мозга.

Утврђено је ово вјештачењем повреда нанесених жртви које је урадио вјештак специјалиста судске медицине Милан Срдић. Свој налаз је изнио у бањалучком Окружном суду на поновљеном суђењу Марковићу.

- Поломљено јој је друго и девето ребро, а то су, као и нагњечење мозга, тешке повреде. Имала је више лаких повреда, односно огуљотина по глави, нагњечење грудног коша, прелом остеофита петог вратног пршљена и повреде на надлактицама и подлактицама, од којих су неке биле одбрамбене - појаснио је Срдић и додао да нанесене повреде нису биле опасне по живот и нису трајно нарушиле здравље, те да нема елемената унакажења.

Срдић, кога је ангажовао суд, појаснио је да то што тренутно нема озбиљних посљедица повреда не може искључити да их неће ни бити. Према његовим ријечима, Кесеровићева је само у предјелу главе ударена четири пута, од чега је једна повреда настала тако што је нападач ухватио и њеном главом ударио о подлогу на којој је лежала.

Марковићев адвокат Миљкан Пуцар казао је да вјештак Срдић налаз није урадио у складу с наредбом суда и није утврдио све чињенице. Истакао је и да је налаз супротан ономе који је урадио Завод за судску медицину Републике Српске, у ком вјештак ради.

- У налазу институције у којој ради наводе се другачије чињенице, па се каже да су повреде ребра лаке, а не тешке - казао је Пуцар.

Он сматра да Кесеровићева није задобила тешке повреде и то је раније истицао.

Марковић је због покушаја убиства Кесеровићеве у бањалучком Окружном суду био осуђен на пет година затвора у септембру 2017. године. Ту пресуду је на основу жалбе одбране укинуо Врховни суд РС и предмет вратио на ново суђење у мају прошле године. Оптужница Марковића терети да је Кесеровићеву покушао убити 5. децембра 2016. године кад је напао у подземној гаражи зграде у којој она живи и брутално претукао дрвеном палицом обложеном најлоном. Жртву је покушао да угура у возило, али није успио па јој је стао ногом за врат и наставио да је туче клечећи на њој. Ухватио је за врат и завезао јој платно преко уста да не би галамила, али га је она скинула и почела да дозива у помоћ. Марковића су у батинању зауставили Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић, који су случајно наишли и чули вриску.

Приједлози

Бранилац Слободана Марковића, адвокат Миљкан Пуцар предложио је вјештачење повреда које је задобио његов брањеник у поменутом случају. Такође је предложио и вјештачење палице којом је, према оптужници, Марковић тукао Биљану Кесеровић. Пуцар је појаснио да је неопходно утврдити какве повреде је задобио оптужени и на који начин и чиме је повријеђен. Он је истакао да су свједоци који су савладали Марковића након напада на Кесеровићеву истакли да га нису тукли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана