Пљачкашима продавнице 16 година робије

Небојша Томашевић
Пљачкашима продавнице 16 година робије

Бањалука - Алисан Хајриз (32) из Зенице и Демир Мешић (36) из Теслића правоснажно су осуђени у Врховном суду Републике Српске на по осам година затвора због пљачке продавнице у Шамцу 2011. године.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је вијеће одбило жалбе одбране као неосноване те је потврдило првостепену пресуду добојског Окружног суда. Хајриз и Мешић проглашени су кривим за разбојништво које су  починили 3. септембра 2011. године, када су напали и везали радника продавнице “Перспектива” у Шамцу. У пресуди се наводи да су се они тог дана аутомобилом “фијат браво”, који су раније украли на бензинској пумпи “Аз-Ен” у Калошевићу код Тешња, довезли до продавнице “Перспектива”.

- Хајриз, који је био маскиран фантомком, пришао је раднику С. Б. и у главу му уперио пиштољ. Рекао му је да буде миран и да му се ништа неће десити, а онда му је заврнуо руку и повео га иза продавнице. Мешић, који је такође био маскиран фантомком и наоружан пушком, раднику је наредио да сиђе с макадама и легне на траву, након чега су му руке и ноге везали конопцем за вучу возила - наводи се у пресуди.

Када су онеспособили радника, из продавнице су покупили већу количину цигарета, неутврђене вриједности.

Хајриз и Мешић добро су познати полицији, а 2012. године били су осуђени су на укупно 40 година затвора због убиства Добојлије Адмира Величанина, коме су везаном пуцали у потиљак, а тијело бацили у провалију дубоку 50 метара. Мешић је осуђен на 22 године, а Хајриз на 18 година затвора.

Врховни суд Федерације БиХ је 17. фебруара 2015. године укинуо ту пресуду и ослободио их оптужби за то дјело.

Према оптужници, које су ослобођени, Величанин је убијен 16. септембра 2011. године у шуми изнад Беговог Хана код Жепча, а његово тијело су сутрадан пронашли ловци. Као мотив убиства наводило се користољубље пошто су оптужени од жртве отели луксузни аутомобил “ауди ТТ”. У оптужници се наводило да су они тада возилом  побјегли према Добоју, а успут им је пукла гума и док су је мијењали уочила их је полиција, али су ипак успјели да побјегну. Схвативши да су откривени, “ауди” су напунили сијеном и запалили, како би прикрили трагове. Док је полиција трагала за њима украли су “фолксваген шаран” и кренули према Сарајеву. Поново су уочени, па су украли ново возило “ауди А4”, којим су прегазили полицајца у Источном Сарајеву. Током бјекства оштетили су три возила, а ухапшени су тек три дана касније у изнајмљеном стану у Сарајеву, гдје су пронађени аутоматска пушка и два пиштоља.

Бијег

Демир Мешић и Алисан Хајриз током суђења за убиство Адмира Величанина 20. децембра 2011. године покушали су да побјегну из суднице, али их је судска полиција брзо савладала. Због таквог понашања наставак суђења су пратили везаних руку и ногу и окружени са по тројицом полицајаца.

Овај двојац је дан након убиства Адмира Величанина насрнуо на патролу полиције Републике Српске у Доњој Љубогошти код Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана