Pali vlasnik mjenjačnice i grupa, oduzeto milion KM

nezavisne.com
Pali vlasnik mjenjačnice i grupa, oduzeto milion KM

Tuzla - Pedesetdvogodišnji Žarko Aleksić, vlasnik mjenjačnice u Ugljeviku, osumnjičen je da je organizovao sedmočlanu grupu, koja je razbijena u srijedu popodne i koju terete za nedozvoljenu bankarsku djelatnost i pranje novca.

Kako su kazali iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Aleksić je zajedno sa sinom, tridesetdvogodišnjim Gordanom Aleksićem, i još pet osoba, kupovao strane valute novcem čije porijeklo nije poznato.

Osim Aleksića, uhapšeni su još i Miralem Gajdić, Mirsad Salihbašić, Šefik Čustić,  Admir Ćosić i još jedna osoba čije ime nije saopšteno, te su svi predati u nadležnost Tuzilaštva, gdje će biti ispitani.

Po nalogu Žarka Aleksića, kako ih terete, od avgusta do oktobra ove godine, suprotno pravilima za mjenjačke poslove, bez odobrenja za takve poslove na području FBiH kupovali su novac.

“Vršili su kupovinu i prodaju različitih stranih valuta, deviza, izvan legalnog bankarskog tržišta. Najčešće se radilo o eurima, švicarskim francima, hrvatskim kunama, ali i KM. U pojedinačnim iznosima prodaje ili kupovine, bila je suma i do 100.000 eura”, pojasnio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Pretresima kuća, poslovnih prostora i automobila koje su koristili članovi ove grupe, pronađeno je i oduzeto milion KM, jedna automatska puška i pištolj.

Iz Tužilaštva kažu da se najvjerovatnije radi o novcu koji potiče od krivičnih djela, a s druge strane, i posla zamjene novca, odnosno mjenjačnice na području FBiH.

“Oni naravno nisu imali dozvolu za bavljenje takvom djelatnošću. Sve je to u suprotnosti sa Zakonom o bankarskoj djelatnosti i deviznom poslovanju FBiH”, pojasnio je Arnautović.

Nezvanično, grupa je poslovala na način da je novac obezbijedio Žarko Aleksić, a ostali članovi grupe su nalazili kupce ili prodavce svih vrsta valuta i kupljeni novac puštali u legalne novčane tokove. Takođe nezvanično, porijeklo novca kojim su trgovali nije poznato i sumnja se da potiče iz raznih pljački.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla i po naredbama Opštinskog suda u Gradačcu i Osnovnog suda u Bijeljini, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK uz asistenciju  policije iz Republike Srpske i Brčko distrikta, u srijedu naveče su izveli pretrese na više lokacija u Gradačcu, Srebreniku, Ugljeviku i Brčko distriktu.

Uhapšeni su, inače, iz Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i Republike Srpske.

“Bili su udruženi radi vršenja krivičnih djela. Ova lica do sada nisu bila poznata policiji”, izjavio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Od izvora bliskog MUP-u RS saznajemo da je u Ugljeviku pretresen mercedes koji koristi Žarko Aleksić.

“U mercedesu je pronađen niz predmeta koji će biti korišteni kao dokazi, uključujući oružje, te oko 80.000 maraka, kao i 150.000 dinara”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana