Осуђени специјалац кажњен јер је опет занијемио

Небојша Томашевић
Осуђени специјалац кажњен јер је опет занијемио

Бањалука - Свједок републичког тужилаштва Горан Јањуз из Козарске Дубице у судници бањалучког Окружног суда по други пут је “занијемио” на суђењу оптуженим припадницима Специјалне јединице МУП-а Републике Српске и њиховом сараднику, па је кажњен са 3.000 КМ.

У овом случају по трећи пут суде некадашњим специјалцима Владану Малићу (35), Горану Парашу (30) и Александру Поповићу (32), те њиховом сараднику Олегу Банди (33).

Терете их да су приликом транспорта новца Уникредит банке на аутопуту Бањалука - Градишка из блиндираног комбија украли 616.548 КМ. Јањуз је јуче, као и на суђењу крајем новембра, поновио да се боји за живот те истакао да остаје при ономе што је раније рекао не појаснивши на шта мисли. Након тога је заћутао и није одговарао на питања тужиоца Живане Бајић. Због тога је она прочитала његову изјаву коју је дао током истраге, у којој је признао да је знао за поменуту пљачку и да су то урадили оптужени.

У тој изјави је навео да су код њега сакрили зелени “ауди” у коме је било и оружје, те да је за те услуге добио 5.000 евра од Параша. На питања тужиоца да ли је то тачно и да ли је потписао изјаву, он је ћутао и није ни погледао своје потписе. Прије него што је изрекла казну, судија Сњежана Кудрић га је питала зашто ћути и затражила да каже кога се боји упозоривши га да може бити кажњен.

Наставио је да ћути па му је и изречена новчана казна. Јањуз је бивши специјалац МУП-а РС који је раније са тужилаштвом закључио споразум о признању кривице за учешће у пљачки, на основу чега је осуђен на пола године затвора, што је и одлежао. Свједочио је против оптужених у првостепеном поступку. Као свједоци тужилаштва јуче су саслушани радници агенције “Сектор секјурити” који су обезбјеђивали транспорт опљачканог новца Урош Толимир, Милорад Милутиновић и Дарко Ступар.

Испричали су да је прије пљачке пукла гума на “блинди” којом је превожен новац. Нису се могли сјетити свих детаља нити су могли да кажу шта је било с коферима у којима је био новац. Оптужена четворка до сада је два пута осуђивана у Окружном суду Бањалука због пљачке новца из комбија агенције “Сектор секјурити”. Обје пресуде укинуо је Врховни суд РС, а посљедњом пресудом били су осуђени на 40 година затвора. Након укидања те пресуде Врховни суд је случај вратио на ново суђење пред новим вијећем.

Укинутом пресудом Малић, Параш и Поповић били су осуђени на по десет и по, а Банда на осам и по година затвора. Према оптужници, они су 22. септембра 2015. напали колону возила агенције “Сектор секјурити” која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су је “аудијем А6” на аутопуту Бањалука - Градишка у Церовљанима те су, пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи ручним ракетним бацачем “зоља”, отели новац из кофера.

Приговори

Браниоци оптужене четворке приговорили су због саслушања свједока и читања исказа Горана Јањуза, јер сматрају да није било у складу са законом.

Адвокат Јасминка Јовишевић истакла је да је Јањуз у исто вријеме био осумњичени и свједок, а није имао имунитет када је дао изјаву.

- Уочавам да су на транспорту новца и обезбјеђењу Уникредит банке радили људи који нису обучени. Ријеч је о конобарима, аутомеханичарима који су за седам дана завршили обуку за обезбјеђење и питам се да ли би могли пратити себе, а камоли новац - казала је Јовишевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана